Сънят, наред с храненето, тренировките и контролирането на нивото на стреса, играе важна роля, когато става дума за здраве и благополучие. На това мнение е диетологът Софи Медлин.

Изследователите вече знаят много за това как непълноценният сън влияе върху избора ни на храна, а също така и как храненето влияе на качеството на съня. Ако не спите продължително време или спите прекалено малко, то ядете повече и то нездравословна храна.

Заедно с това дебелеете. Дефицитът на сън води до преяждане и по-чести закуски през деня. Провокира още апетит за по-мазна храна, съдържаща повече въглехидрати.

Науката за съня

Всички култури имат традиции, спрямо които определена храна предразполага към сън. Прието е да се смята, че това са млякото, кивито, лайката и черешата. Те помагат да заспим.

Хормонът, контролиращ нашия сън, се нарича мелатонин. Той се изработва от мозъка. Количеството на този хормон и това доколко ефективно мозъкът ни го използва, зависи от менюто ни.

Най-силно върху изработването на мелатонина влияе консумацията на протеин, наречен триптофан. Това е аминокиселина, която тялото не може да съдава самостоятелно – получава се само чрез храната.

8 диетични мита, които ви правят дебелиНе се подлъгвайте от бързи резултати


Също така за съня са полезни витамин В и магнезий. Те подпомагат усвояването на триптофана от тялото.

Ям, за да спя

За пълноценен сън се препоръчва консумацията на млечни храни. Те са източник на триптофан, магнезий и витамин В. Алтернативен продукт са ядките – те стимулират производството на мелатонин.

Отличен източник на витамин В е и рибата. Препоръчва се още консумацията на бобови култури – в тях има много триптофан и витамин В.

Ако и след тези продукти не усетите подобрение на съня, пробвайте с месо. Всички видове съдържат необходимите съставки за качествена нощна почивка. Заложете на постното месо.