Цифровата самоличност дава нови хоризонти на финансовата индустрия

519
Цифровата самоличност дава нови хоризонти на финансовата индустрия

© Pixabay

Екосистемата на плащанията продължава да се развива, но също така доскоро продължаваше да ѝ липсва един ключов елемент - единен източник за потвърждение на самоличността под формата на т.нар. „динамична цифрова идентичност“, която може да се използва в множество търговски контексти и да поддържа оперативна съвместимост в реално време.

Това е така, пише специализираната платформа PYMNTS, до началото на този месец, когато Европейският съюз (ЕС) постига окончателно споразумение за създаване на портфейл с цифрова идентичност за гражданите на ЕС, което ще позволи, наред с други неща, той да се използва за плащания.

"Много големите онлайн платформи, определени съгласно Закона за цифровите услуги (включително услуги като Amazon, Booking.com или Facebook), и частните услуги, които по закон са задължени да удостоверяват автентичността на своите потребители, ще трябва да приемат цифровия портфейл за самоличност на ЕС като инструмент за влизане в своите онлайн услуги", става ясно от съобщение на ЕС.


Криптосвят: Всички погледи са вперени в създателя на ChatGPT и WorldcoinНад 2,2 милиона души са се регистрирали, сканирайки ирисите си в замяна на цифров документ за самоличност


Окончателното споразумение все още трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, но цифровият портфейл за самоличност трябва да стане достъпен за гражданите на държавите членки до две години.

Развитието на възможности за цифрова идентичност се очаква да отключи безпрецедентни възможности в областта на персонализацията, финансовото приобщаване, сигурността на трансакциите и глобалната свързаност. Тъй като потребителите и предприятията все повече се ангажират с различни финансови услуги на бъдещето, възможността за безпроблемно удостоверяване на самоличността им позволява по-персонализиран и ориентиран към потребителя подход, който не жертва сигурността заради удобството.

Цифровата идентичност променя парадигмата на плащанията

Макар че възходът на все по-бързите цифрови методи за плащане ускорява движението на пари както за бизнеса, така и за физическите лица, това, което остава непроменено, е необходимостта доставчиците да предоставят на клиентите си предпочитаните от тях методи за плащане и да гарантират, че тези канали са сигурни.

Иновациите в областта на цифровата идентичност, независимо дали чрез токенизация или чрез цифров портфейл, имат за цел да осигурят фундаменталната технология, която ще позволи на правителствата и бизнеса да създават сигурни цифрови идентичности, които могат да се използват в различни посоки.

X (Twitter) потвърди, че ще събира биометрични данни от потребителите сиВ актуализираната политика се посочва също, че X може да събира данни за трудовата заетост и образованието


"Никога не сме се замисляли какво означава да идентифицираш човек в интернет по начин, който е преносим и не изисква да разчиташ на една-единствена частна платформа", заявява пред PYMNTS Майк Брок, главен изпълнителен директор на TBD, компания фокусирана върху децентрализирани технологии с отворен код. "През призмата на конкурентоспособността, когато мислите за изграждане на нова услуга днес, сте подложени на голям натиск да създадете поток за включване, който ви позволява да се регистрирате в Google, в Apple, във Facebook, а това означава, че тези платформи са посредници в отношенията с клиентите ви".

Но тъй като светът преминава от физически документи за самоличност като паспорти и шофьорски книжки към цифрови инструменти за удостоверяване, самоличността се превръща от статичен атрибут в динамична цифрова валута, която отключва нови измерения. И по-широкият пазар вече реагира на тези възможности.

Миналия месец Samsung например обявява партньорство с глобалния доставчик на технологии за идентификация IDEMIA, за да предостави мобилни шофьорски книжки и документи за самоличност в Samsung Wallet. В същото време Министерството на вътрешната сигурност на САЩ има пилотна програма за издаване на цифрови зелени карти и потенциално цифрови удостоверения за летищата.

Решаване на проблема с идентичността при оперативната съвместимост

Стрес тест: ЕС е безпощаден към Meta и Twitter за новите правилаЗа нарушения на закона ще се налагат глоби до 6% от годишните приходи, което възлиза на милиарди долари


Слоевете за цифрова идентификация създават единен език за проверка на самоличността и могат да изградят стандартизирана основа, която да бъде използвана за оптимизиране на исторически трудни платежни контексти, включително трансгранични преводи и здравни плащания, тъй като когато става въпрос за преодоляване на наследените силози от данни и тяхната фрагментация в сектора на здравеопазването, цифровата идентичност може да играе основна роля.

"Докато нямаме уникална идентификация на пациента, възможността да свържем всички тези различни системи заедно и да споделяме информация безпроблемно, това ще остане огромно предизвикателство. Потребителите не искат да прескачат, да влизат и да се удостоверяват чрез различни идентификатори на различните пазари и приложения", казва Маркус Уейт, президент на Empara, пред PYMNTS.

Решаването на проблема с оперативната съвместимост също така обаче включва и аспектите на сигурността в различните области на плащане и удостоверяване.

"В света, в който живеем, цифровите самоличности стават все по-използвани във физическия свят", казва и Ерика Дитрих, вицепрезидент на Global Fraud Prevention Risk Services в ACI Worldwide, и допълва: "Предприятията трябва да прилагат стратегии за киберзащита, които не само могат да откриват и предотвратяват измами, но и да им позволяват да удостоверяват и проверяват цифровите самоличности на потребителите в реално време, да ги защитават от кражба на акаунти, като същевременно безпроблемно интегрират всички актуализации в тях."

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg