7-8 млрд. лв. трябват за обновяване на жилищата у нас

1043
7-8 млрд. лв. трябват за обновяване на жилищата у нас

Между 7 и 8 млрд. лв. са необходими за саниране на жилищата у нас, стана ясно от презентация на зам.-министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тази сума се получавала, като се има предвид, че обновяването на един квадрат струва между 130 и 150 лв.

Според данните на строителното министерство 700 000 жилища, които се намират в 80 000 сгради, се нуждаят от саниране.

Зам.-министър Захариева обясни, че част от тези средства ще дойдат по линия на европейските фондове, чрез финансиране от бюджета, от фонд „Козлодуй" и чрез отпускане на нисколихвени заеми.

Очаква се през юни тази година да бъде отворена схемата по оперативна програма „Регионално развитие" за обновяване на жилищния фонд. По нея са предвидени 63 млн. лв., с които ще бъдат санирани близо 500 сгради. По думите на Захариева обновяването на тези сгради ще приключи до края на 2012 г.


Тя обясни още, че механизмът, по който ще се отпускат парите за саниране, е почти готов. 50 млн. лв. ще отидат безвъзмездно по проекти за обновяване на жилищните блокове. Идеята е с парите да се покрива 50% от стойността на проекта. Останалото собствениците на апартаментите трябва да осигурят чрез собствени средства.

Другите 13 млн. лв. ще отидат за захранването на гаранционен фонд. Идеята е чрез него да се стимулират банките да отпускат кредити за по-неплатежоспособни и бедни хора. Захариева обясни още, че при необходимост сумата в гаранционния фонд може да набъбне, като бъдат взети допълнително кредити от международните финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Има идея задължителният енергиен одит преди саниране на сградата да бъде изцяло безплатен за собствениците.

За да бъде назначен такъв обаче, трябва да бъдат внесени по 500 лв. в специална сметка от всяко жилище. „Така се гарантира сериозност, защото не можем да назначим енергийно обследване и да се изразходват публични средства напразно", обясни Захариева.

Обсъжда се още да бъдат избрани чрез обществени поръчки поне 6 проджект мениджъри, които да помагат на собствениците на апартаменти при санирането. Мениджърите ще трябва да имат поне по един представител в 36-те града у нас, които са допустими за финансиране по тази схема. Те ще трябва да помагат на собствениците на апартаменти с цялостното изпълнение на проекта. Например с процедурите по сдружаване на собствениците, по избор на енергиен одитор, на строител или при кандидатстване за банков заем.

В момента по закон се изисква 67% от собствениците да са съгласни, за да бъде създадено сдружение.

Хората няма да са задължени да ползват услугите на проджект мениджъри, които ще бъдат безплатни, обясни Захариева. Мениджърите ще получават възнаграждение по линия на оперативните програми, което ще е на база на успешно изпълнените проекти.

Захариева обясни още, че продължава да се разглежда идеята да бъдат въведени и данъчни облекчения за домакинствата, които са обновили жилищните си сгради.

Източник: в. Монитор

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg