Може ли да се разчита на съветите на инвестиционните банки?

1442
Може ли да се разчита на съветите на инвестиционните банки?

Тези, които смятат да разчитат на съветите на големите инвестиционни банки, смятани за професионалисти в сферата на инвестициите, да помислят пак.

Последният пример в това отношение е коментарът, който направиха в края на март от една от водещите щатски банки Goldman Sachs относно щатския пазар.

На 21 март главният стратег на банката Питър Опенхаймер обяви, че моментът е най-добър за инвестиции в щатски акции от едно поколение. Тогава индексът S&P 500 се търгуваше при нива от над 1 400 пункта.

За да обоснове мнението си, Опенхаймер сравни акциите с облигациите, като според него първите бяха относително най-евтини съобразно темповете им на ръст.

Нещо повече, в последния е-mail към своите клиенти от края на миналата седмица от същата инвестиционна банка препоръчват на инвеститорите да скъсяват широкия индекс, който тогава е бил при нива от 1 351 пункта.

От банката прогнозират понижение на показателя от 5%, което би го отвело при нива от под 1 290 пункта. За сравнение индексът се търгува при нива от около 1 325 в момента.

Всичко това трябва да покаже на инвеститорите, че дори и най-големите не са застраховани от грешка, а търговията на финансовите пазари далеч не е толкова проста, колкото изглежда.

Другият извод, който се налага, е, че следването на чужди съвети, дори и на професионалисти не е гаранция за успех.

По-притеснителното е, че тази препоръка е била дадена само на частните клиенти и за „вътрешно ползване“. На практика се получава така че банката призовава широката публика да купува, като в същото време съветва своите клиенти да скъсяват.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg