Най-после глътка свеж въздух за щатските борси

1383
Най-после глътка свеж въздух за щатските борси

Макроикономическите кошмари на фондовия пазар влязоха в затишие във вторник, след като Барак Обама одобри двупартиен план за намаляване на дефицита. Страховете, че демократи и републиканци няма да успеят да достигнат споразумение до 2-ри август бяха уталожени, а на помощ на биковете долетяха и окуражаващите новини за финансовите резултати на публичните дружества за първото шестмесечие на 2011 година.

Статиката за строежа на нови домове също допринесе за прекратяване на негативното движение на бенчмарк индексите, като книжата на строителните компании се изкачиха до най-високото си ниво от пет месеца насам. Възходът бе поведен от D.R. Horton Inc., чиито книжа поскъпнаха с 5.7% до 11.93 долара, на Lennar Corp. се покачиха с 6.6 на сто до 18.52 долара, а PulteGroup Inc. - с 3.5% до 7.18 долара.

Според данни на министерство на търговията, през последния месец е започнала работа по 629 хиляди нови жилища, или с 15% повече, отколкото за същия период на предходната година. Броят на издадените разрешения за строеж пък се е вдигнал с 2.5% - знак, че оживлението в сектора едва ли ще заглъхне.


Инвеститорите, които напоследък живееха в страх, че САЩ може да пропуснат плащания по държавните си облигации и да предизвикат масова паника на пазара, отчаяно се нуждаеха от добри новини. Надеждата, че Вашингтон ще се вслуша в разума, се разгоря и купувачите успяха да се огледат за възможни перспективни варианти.

Феята от приказките, която се притече на помощ в трудния момент, се оказаха технологиите. Те отчетоха най-сериозен скок от всички десет индустрии, включени в S&P 500, покачвайки се със средно 2.7%.

Хорото поведоха IBM, чиито книжа поскъпнаха с 5.7 на сто до рекордните 185.21 долара. Компютърният гигант успя да надскочи прогнозите на анализаторите и отчете ръст на печалбата си за второто тримесечие от 12% до 26.7 млрд. долара. Освен това, дружеството вдигна и прогнозата си за продажбите до края на 2011 г., позовавайки се на оживеното търсене на софтуерни продукти.

И други дружества от сектора не закъсняха да се присъединят към победния марш - акциите на Microsoft Corp. скочиха с 3.6% до 27.54 долара, на Intel Corp. - с 3.5% до 23.06 долара, на Oracle Corp. - с 3.7% до 32.64 долара, а дяловете от Broadcom Corp. скочиха с цели 6.2 на сто до 34.68 долара.

Apple също намериха с какво да зарадват инвеститорите, като отчетоха печалба за третото фискално тримесечие от 7.79 долара на акция, при средни прогнози на анализаторите от 5.87 долара. Изглежда потребителите проявяват много по-силно влечение към iPhones и iPad, отколкото очакваше пазарът. Новината дойде след официалното затваряне на сесията, но това не попречи на акциите да скочат с 5.7% до 398.21 долара в извънборсовата търговия във вторник вечерта.

Най-посещаваният щатски портал Yahoo! Inc. обаче не успя да се включи в празненството. След затваряне на търговската сесия бе обявено, че продажбите на компанията остават под прогнозите на анализаторите и акциите на дружеството паднаха с 1.6% до 14.36 долара.

Оказа се, че Yahoo! Inc. губят вниманието на маркетинг специалистите за сметка на конкурентни сайтове.

Сред най-печелившите позиции във вторник се наредиха две икони на Западния свят - Coca-Cola и Harley-Davidson Inc. Дяловете от най-големия глобален производител на безалкохолни напитки скочиха с 3.3% до 69.32 долара, след като дружеството обяви по-силни от очакваното печалби, подкрепени от задълбочилата се жажда на жителите на Латинска Америка и Азия. Освен това, Coca-Cola обяви, че до края на годината ще изкупи обратно свои книжа за поне 2.5 млрд. долара.

Harley-Davidson Inc. дадоха газ и постигнаха най-силния скок от всички позиции, включени в S&P 500 - акциите поскъпнаха с 8.9% до 45.11 долара. Производителят на мотоциклети отчете 37% ръст на печалбите, като за пръв път от почти пет години успя да постигне повишение на продажбите у дома. В същото време, износът остава силен.

Сезонът на обявяване на корпоративните резултати поднесе богата реколта, като от 41 компании, включени в S&P 500, които са обявили печалбите си до момента, 35 успяха да надскочат прогнозите на анализаторите. В това число влиза и вторият по големина производител на торове в Северна Америка - Mosaic Co., чиито книжа поскъпнаха с 3.1% до 68.49 долара.

Що се отнася до лошите новини, които безпокоят инвеститорите, скандалът около News Corp. е може би един от най-цветистите. Рупърт Мърдок обаче успя да отбележи точка в битката си да спаси медийната си империя, като заяви пред британските законодатели, че не е виновен за хакването на гласовата поща на жертва на убийство. Според него, вината е в „хората, на които имах доверие да ръководят компанията".

Дружеството обмисля да повиши Чейс Кери до поста главен изпълнителен директор, в момента заеман от Мърдок. Акциите на News Corp. се сринаха със 17% от пети юли до вчера, но във вторник успяха да възстановят 5.5% от стойността си и достигнаха 15.79 долара.

Колкото и успешна да бе последната търговска сесия на американските борси, не всичко мина по мед и масло. Банковият сектор отново разочарова инвеститорите.

Най-зле представилата се позиция, включена в Dow Jones Industrial Average, бе тази на Bank of America, чиито книжа паднаха с 1.5% до 9.57 долара. Финансовият гигант отчете загуба за тримесечието от 8.83 млрд. долара - най-голямата в историята си.

В един момент дяловете на Goldman Sachs Group Inc. рискуваха да отбележат спад от три на сто, но в крайна сметка успяха да се закрепят на 128.49 долара, или с 0.7% под цената им в понеделник. Петата по големина банка по размер на активите в САЩ успя да постигне печалба на акция от едва 1.85 долара, при прогнози на анализаторите от 2.30 долара.

Все пак, денят безусловно бе успешен. Бенчмарк показателят S&P 500 се покачи с 1.6% до 1 326.73, а Dow Jones Industrial Average се вдигна с 202.26 пункта, или 1.6%, до 12 587.42 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg