Щатската икономика е нараснала повече от предварително очакваното през първото тримесечие на тази година, след като търговският дефицит на страната е намалял до петгодишен минимум, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 0.9% за периода януари-март, докато прогнозата на правителството, направена през април, е била за растеж от 0.6%, сочат ревизираните данни на Търговския департамент, изнесени днес.

Растежът на най-голямата световна икономика най-вероятно няма да продължи да се ускорява, тъй като покачващите се разходи за гориво и хранителни продукти и намаляващата стойност на жилищата принуждават потребителите да намалят останалите си разходи. По-строгите условия за кредитиране, влошаващото се положение на жилищния пазар и свиващия се пазар на труда ще попречат на растежа на икономиката, въпреки че върнатите надвнесени данъци на гражданите временно засилват потреблението.

Днешният доклад е вторият от трите годишни за състоянието на БВП. Осреднената прогноза на 74 икономисти, интервюирани от Bloomberg News, беше за растеж на икономиката в размер на 0.9%. Прогнозите варираха от 0.6 до 1.3%.

Въпреки по-добрият от очакваното резултат, това е най-слабият ръст на икономиката в две последователни тримесечия, след като растежът възлизаше на 0.6% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Ревизираните данни за отминалото тримесечие показват по-голямо свиване на търговския дефицит, отколкото правителството е прогнозирало на 30 април. Търговският дефицит е намалял до 480.2 млрд. долара на годишна база, което е най-малката стойност от третото тримесечие на 2002 г. насам. Приносът на търговията към растежа на икономиката скача с 0.8 процентни пункта, което е четири пъти повече от предварително прогнозираното.

Потребителските разходи, които съставляват повече от две трети от икономиката на САЩ, са нараснали с 1% на годишна база през първото тримесечие, като това е най-малкото увеличение от рецесията през 2001 г. насам.

Доходите на гражданите са нараснали с 5.1% на годишна база за периода от октомври до декември и с 4.7% през първите три месеца на тази година.

Има и индикации, че търсенето намалява все повече. Продажбите на автомобили са спаднали до 14.4 милиона през април, което е най-ниското ниво от 1998 г. насам. Потребителските разходи през тази четвърт ще нараснат с 0.5%, което ще е най-малкото покачване от 1991 г. досега, според осреднената прогноза на икономистите, направена по-рано този месец.

Жилищното строителство е намаляло с 25.5% на годишна база през първото тримесечие - по-малко от предварително очакваното. Въпреки това цифрата представлява най-големият спад от последната четвърт на 1991 г. насам.

Данни, изнесени през този месец, показват, че спадът в жилищното строителство ще продължи да спъва растежа на икономиката. Строителството на нови еднофамилни къщи през април е намаляло да най-ниското ниво от 17 години, според данни, изнесени по-рано през месеца.