Бившият финансов министър на САЩ Хенри Поулсън ще дава през юли показания пред специалната комисия на Конгреса, разследваща поглъщането на Merrill Lynch, съобщава Bloomberg, позовавайки се на заявление на представителя от комисията Джени Розенберг.

Преди време стана ясно, че Bank of America приключи процедурата по поглъщането на Merrill Lynch през януари 2009 г., прикривайки от инвеститорите, че загубата за четвъртото тримесечие на 2008 г. превишава значително очакванията на ръководството на институцията, оглавявана от Кенет Люис. Регулаторите се опасяваха, че отказът на BoA от сделката и евентуален колапс на Merrill Lynch могат да нанесат големи вреди на финансовата система на САЩ.

Законодателят в САЩ предполага, че финансовото ведомство и централната банка са оказали натиск върху BoA, целящ банката да доведе сделката по поглъщането на Merrill Lynch до край.

Към края на миналата година шефът на BoA Кенет Люис заяви за желанието си да се откаже от придобиването. Представители на Републиканската партия смятат, че регулаторните органи са превишили своите пълномощия, като са заплашили Люис, че може да загуби поста си, ако сделката не бъде сключена.

Вижте още: