Кризата на пазара на недвижими имоти все още не е отминала и е рано да се говори за възстановяване. Навсякъде както в Европа, така и у нас, се отчита рязък спад в жилищното строителство заради финансовата криза, заяви Иван Бойков, изп. директор на Камарата на строителите в България по време на дискусия на тема „Накъде след кризата".

Това понижение накара голяма част от строителните компании да се преориентират към инфраструктурни проекти, чието развитие през последните няколко години беше значително забавено. През следващата година се очаква огромно строителство предимно на такива проекти, прогнозира Бойков.

В момента печалбата на строителните компании е около 3 - 4 %, докато преди няколко години беше в пъти повече, а обещаните от правителството антикризисни мерки не се случиха. Бойков очаква през септември и октомври спадът в имотния сектор да е най-голям.

Държавата трябва да чуе какво мислят експертите в сектора, смята Страхил Иванов от агенция за недвижими имоти Явлена.

Според него възможните мерки за по-бързо излизане от кризата са няколко: 1 или 2 млрд. евро да бъдат вкарани в Банката за развитие за нуждите на имотния сектор, по-добра регулация на финансирането на покупка на първо жилище и фиксирана лихва от 4% по ипотечните кредити за първо жилища на всички банки.

Тихомир Тошев от „Кредит център" е на мнение, че пазарът е твърде неясен и това трябва да се промени. Пазарът в момента се движи от некредитни пари, а финансирането на отпусканите кредити е предимно от депозитите на гражданите, каза още Тошев.

Програмата "Първо жилище", която се прилага в Румъния, би могла да бъде много добро решение и за нашия пазар, каза Деян Василев от „Моите пари".

В момента лихвените проценти по ипотечните кредити се намират на най-високите си нива изобщо. Ако това не се промени, няма да има реален ръст на сделките и продажбите, каза още Василев.