Правителството реши, че на този етап няма да се прави актуализация на бюджета за 2009 г., съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Ще се търсят начини за намиране на допълнителни приходи за запълване на половината от дупката в бюджета в размер на 2.5 млрд. лв., заяви той. Останалите 50% от бюджетния дефицит ще се покриват от съкращение на разходите на държавните структури.

„Заварихме доста по-тежка ситуация от това, което говореха от предишното правителство", обясни Дянков. На следващото заседание на кабинета ще бъде разгледано предложението на финансовия министър за намаляване на дефицита в бюджета.

Към момента прогнозата за икономически спад в България за 2009 г. е в размер на 6.3% , което е с 11 % разлика от заложеното в Бюджета за 2009 г. С 16 % по-малко е събираемостта на приходите.

За евентуална актуализация на сегашния бюджета ще може да се говори евентуално в края на годината, когато започне и разглеждането на проектобюджета за 2010 г. До тогава министерството на финансите ще е готово с анализ на състоянието на икономиката в страната.

Източник: БГНЕС/Profit.bg