Много статии сме отделили на инвеститорските грешки. Ето и четирите най-големи такива според изданието Investopedia.com.

1. Притежание на добра компания в лош сектор

Въпреки, че много трейдъри ще възразят да продават акции на определена компания - особено ако компанията е изключително добра (с висока възвръщаемост и ниски дългове), често истината може де е в това, че тя се намира в лош сегмент.

Притежаването на компании от сектори които се представят зле може да носи сериозни рискове, дори и въпреки потенциала на самите компании. Най-често последните стават жертва на средата си. Дори и дългосрочните инвеститори е добре понякога да действат краткосрочно, следвайки първото правило на Бъфет: „Не губете пари!".

2. Емоционално обвързване с дадена компания

Ако се обвържете емоционално с дадена компания, най-вероятно ще свършите със сериозни загуби. Част от причината дори добри инвеститори да попадат в подобен капан е фактът, че те отделят изключително много време и усилия да намерят „правилната акция". Това може да им изиграе лоша шега и те да се концентрират само върху определена информация, която потвърждава тяхната теза и да пропускат всичката останала информация за дадената компания.

Емоционалното обвързване често води до това портфейлът на инвеститора да се свежда до една компания, което е доста опасно.

3. Оставят печалбите на масата

Често инвеститорите забравят, че печалбата е печалба тогава, когато влезе в джоба. Ако вашата позиция се изстреля в небесата, което ви създава дискомфорт, може би е време да се разделите с нея и да „осребрите" печалбата. Крайната алчност не е добър съветник. Тя може да изяде цялата ви „нереализирана печалби", и дори да ви донесе загуби.

4. Купувате и чакате... и чакате..., и чакате

Тайната да разберете къде трябва да продавате е да четете, четете и да четете. Колкото повече информация поемате, толкова сте по-наясно къде трябва да продадете и да спрете да чакате. Дългосрочното инвестиране не е лошо, но трябва да е с ясни цели и времеви хоризонти. Ако стане ясно след известен период, че вашата прогноза не се сбъдва, вместо да се подложите на безкрайно и неясно чакане, е може би по-добре да потърсите други инвестиционни алтернативи. Все пак не забравяйте, че времето си има своята цена.