Южнокорейският производител на автомобили Hyundai и Kia и немският Volkswagen оглавиха годишната класация на застрахователите за най-сигурни нови автомобили.

В класацията направена от Insurance Institute for Highway Safety са били удостоени 66 модела автомобили в категорията „най-сигурен избор, за следващата година.

Броят на автомобилите попаднали в списъка е повече от два пъти този от 27 автомобила през изминалата година.

Hyundai Motor Corp. заедно с подразделението Kia Motors Corp., и Volkswagen AG съвместно със своето звено Audi са участвали в класацията с по девет модела.

Следващи с осем участници са General Motors Co., Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp.

Класацията се използва от производителите на автомобили за привличане на повече нови клиенти, за които сигурността е сред водещите критерии за избор при покупка на автомобил.

Моделите на Hyundai попаднали в списъка са - Genesis седан, Sonata, Santa Fe и спортния модел Tucson. При Kia удостоените модели са Optima, Forte и Soul при малките автомобили и Sorento и Sportage при спортните такива.

При немският автомобилопроизводител удостоените модели са Jetta и Jetta SportWagen, Golf при малките автомобили и Touareg и Tiguan при спортните. Моделите Audi A3 и A4, както и моделът Q5 също допълват списъка.

Производителите Subaru и Chrysler са получили по пет награди, докато Volvo и Mercedes са с по четири.