Интервю с Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор"

- Господин Богоев, какво ни дели от бонус-малус в България?

- Нашето твърдо убеждение е, че системата е приложима в сегашните условия. Необходима е обаче волята и работата на няколко институции. Ако всичко можеше да стане с една заповед, вече да съм я подписал. На първо място трябва да се разработи в детайли самата система. Това е работа на застрахователните компании и АБЗ пое ангажименти да представи своя концепция. Следва също така да се изгради информационна система към Гаранционния фонд, която ще даде обективност на тези, които издават полицата. Необходимо е и регламентирането на самата система със законови и подзаконови нормативни актове.

- Една и съща ли ще бъде скалата за всички застрахователи, или всеки ще изработва своя?

- Всички сме наясно с особеностите на пазара - нелоялна конкуренция и лов на клиенти с всички (позволени и непозволени) средства. Ефектите на системата ще бъдат поставени под въпрос дори и един застраховател да не я приложи, или да я приложи така, че коефициентите и скалите му да се отклоняват съществено от останалите. Затова трябва да има единна система бонус-малус. Компаниите да бъдат задължени да го прилагат и стандартите да бъдат еднакви, като всички ще имат достъп до една и съща информация.

- Кои стандарти по-конкретно?

- Ще бъдат определени единни фактори и начин на изчисляване на коефициентите, еднакви класове (прагове и диапазони), съответно принципи за преминаване от един към друг клас, максимални отстъпки и надбавки към премията и пр. Целта е конкретния застрахован да попада в един и същи клас на бонус или малус и да получава един и същи процент надбавка или отстъпка от базовата премия, независимо при коя застрахователна компания е отишъл. Чрез система ще може да се следи мястото на застрахования в скалата при промяна на застрахователя. Разлика ще има само в абсолютните стойности на отстъпките и надбавките и цената, която ще се формира при прилагането на различните базови премии, които застрахователите определят.

- Тоест еднаквата скала не означава и еднакви цени?

- Разбира се, всичко трябва да се направи с оглед законодателството за защита на конкуренцията. Застрахователите са тези, които чрез актюерски изчисления и на база портфейла си ще определят свой размер на премията. Ние ще оповестим минимални рискови премии и резерви според общия риск на пазара, съответно нормите на отстъпките и надбавките и ще следим разликата в премията по една и съща скала да не е твърде висока. И тук вече ще дойде истинската пазарната конкуренция - според това как се обслужват щетите от застрахователите, какво съдействие оказва брокерът.

- В представената концепция се предвижда използването на т. нар. индивидуален рисков коефициент, базиран на точките на водача. Съществуват опасения обаче, че МВР може да откаже достъп до тези данни като лична информация.

- Не виждам законови основания за това, застрахователите са регистрирани като оператори на лични данни и могат да гарантират сигурността на тази информация. В крайна сметка, затова казах, че бонус-малус зависи от работата и волята на много институции. Но няма нищо, което да не е осъществимо.

- В какъв срок можем да очакваме да бъде въведена системата?

- Надяваме се тя да стане факт за следващата кампания по Гражданска отговорност, т. е. - до края на годината.

Източник: Insurance.bg