Варшавската фондова борса има изключително голям интерес да си партнира с български компании, заяви Пиотр Боровски, заместник управител на отдел развитие на пазара на полската борса, по време на панел Капиталови пазари от Форума „Шумът на парите 2011", организиран от Profit.bg.

Между депозитарите в двете страни в момента има индиректна връзка и тя работи много добре, според г-н Боровски. Тя дава възможности за листване на български компании във Варшава. Той посочи като пример в това отношение успешното листване на Интеркапитал пропърти дивелопмънт, на пазара NewConnect на Варшавската фондова борса през 2010 г.

В момента се водят преговори между двата депозитара и Варшавската борса подкрепя установяването на пряка връзка в бъдеще, допълни г-н Боровски, допълвайки, че и сега има възможност за лесно листване на български компании на полската борса.

Боровски, не се ангажира с прогноза за това дали подобна пряка връзка ще бъда установена в рамките на една година, но заяви, че е сигурен, че бизнес ориентираните институции работят в тази посока, а Варшавската борса подкрепя този процес и иска да помага за установяването на тази директна връзка за листването на български компании в Полша.

На въпрос относно държавната политика в Полша по отношение на борсата, Боровски заяви, че досега дялове на 112 държавни компании са листвани на борсата и държавата помага и допринася за развитието на борсата, оказвайки голяма подкрепа. Борсата, заедно с правителството, организират събития за популяризиране на пазара, които са насочени към местни и чужди инвеститори.

По време на дискусията беше засегнат и един конкретен казус изникнал при двойното листване на Енемона, а именно, че при IPO в България инвеститорите плащат акциите и те пристигат при тях пристигат средно след 50 дни. Един пенсионен фонд, например, никога не би позволил да даде парите и след това да чака да дойде активът толкова време, според модератора на панел, Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на KBC Securities Bulgaria.

В тази връзка на другите борси има инструмент наречен Share allotment rights, който представлява един вид синтетични права, които се прехвърлят в първия ден след IPO-то и който ги държи получава акциите и може да осъществява търговия.

В Румъния този инструмент присъства на борсата от 2007 г. от IPO-то на Transgaz. Три дена след предлагането правата бяха на пазара и инвеститорите там вече са можели да купуват и продават акции. Това е важно за инвеститорите, защото те имат нужда от бърз достъп до пазара, иначе се губи ликвидност и интерес. Уравнението, според него, е просто - бърз, лесен и по-евтин достъп. Това не е деривативен инструмент и в Румъния се търгува на спот пазара, подобно на акциите.

Във Варшава този инструмент е бил въведен по искане на инвеститорите, каза г-н Боровски. Това е нещо напълно нормално и ние не сме се опитвали изобретим нещо ново, допълни той.

Просто съществуваше разлика между приключването на IPO-то и началото на търговията и така губехме бизнес. Въвеждането на този инструмент замества акциите и удовлетворява всички, допълни Боровски.

Във Варшава инструментът се използва от няколко години, но това не е нещо необикновено. Просто инвеститорите очакват да разполагат с тези права и да могат да започнат да търгуват възможно най-бързо.

Г-н Боровски също така сподели, че при чуждите листвания, винаги има валутен риск, но инвеститорите се радват да инвестират във Варшава и нямат притеснения в тази насока.

Според него двойните листвания имат и няколко предимства - достъп до нови инвеститори и нов капитал. По този начин емитентът балансира риска си, какъвто е и случаят с Полша.

Освен всичко друго, компаниите придобиват и рaзпознаваемост на другите пазари. Според него инвеститорите във Варшава не са притеснени от валутния риск и търсят в него възможност за арбитриране и постигане на допълнителна доходност.

На Варшавската борса създадохме голям интерес за инвестиране в добри компании на други пазари. Имаме международен пул от разнообразни капитали и ликвидност, които могат да бъде използвани и от българските компании, каза още Боровски.

На въпрос дали Варшавската фондова борса проявява интерес към приватизацията на нашия капиталов пазар Боровски заяви, че приватизацията на Българска фондова борса е дълга история. Ние концентрираме основно върху развитието на нашия пазар, но следим процеса в България, каза Боровски.

Относно доверието на инвеститорите в пазара Боровски каза, че през годините дребните инвеститори в Полша са били образовани и резултатът от това е сериозното им участие в IPO-тата на Варшавската борса през 2010 г. Образоването е основно за този пазар и това е отговорност на държавата, на пазара и на всички институции, които участват на него, каза Боровски, допълвайки, че инвеститорите трябва да се образоват колкото се може повече.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.