Много финансови правила, в които вярвате са само митове. Ето някои такива, според финансовото издание Yahoo! Finance:

1. Купуването на имот винаги е по-добро от живот под наем

Този мит с пълна сила бе разбит в последните пет-десет години, когато цените на имотите в страната ни паднаха с 35-40% от върха си.

Често животът под наем може да е финансово по-изгодно, особено ако няма дългосрочен хоризонт, че в едно жилище ще се живее по-дълго, примерно 10 години.

Допълнително, животът под наем може да е за предпочитане, при изключителна недостъпност на имотите, на каквато сме свидетели в България и по-специално в столицата и големите градове.

Може да се допълни, че животът в собствено жилище е свързан със значителни допълнителни разходи.

Всъщност, сравняването на двете алтернативи трябва да се прави от всеки, съгласно личните му нужди, за да се оцени кое е по-изгодно от финансова гледна точка.

2. Червените коли са по-скъпи за застраховане

Този мит тръгна от някои изследвания, които твърдяха, че шофьорите на червени коли са по-склонни да предприемат рискове, но това не е доказано напълно. Всъщност, застрахователната премия зависи изцяло от типа на автомобила и застрахователната история на водача. В тази насока неговият цвят няма никакво значение за застрахователната премия.

3. Когато се планира пенсиониране е нормално да се залага ръст от 8% на пазара

Финансовата криза и крахът на родната и световните борси, доказаха, че не може да се залага подобен средногодишен ръст. Така например, тези 8% може да са изглеждали относително консервативен таргет на щатския пазар между 1991 и 1998 година, когато пазарът е носил среден доход от 13% за инвеститорите, но интернет балонът и крахът от 2008 година доказаха, че такъв таргет далеч не е толкова лесно достижим.

Всъщност, редица специалисти говорят за среден доход на пазара от 4.5% годишно през следващите години.

4. За да се определи процентът на акции, който да се държи, трябва от 100 да се извади възрастта на инвеститора

Предвид повишението на продължителността на живот, тази формула става все по-малко актуална. Всъщност някои специалисти препоръчват като база да не се използва вече 100, а по-скоро 110-120.

5. Никога не купувайте имот, който е повече от 3 пъти годишния ви доход

Ако това трябваше да се спазва, то почти никой в България нямаше да си купи имот. По-скоро трябва да се гледа нивото на дълговете в съотношение към дохода да не е по-голямо от 40%, за да могат спокойно да се връщат задълженията и да се води един нормален начин на живот.

6. Добре е да закриете кредитните сметки, които не ползвате

Всъщност, много по-добре е да ги ползвате разумно. Ако правите това, то наличието на кредитни карти няма да ви тежи изобщо.

В крайна сметка разходът ви по този така необходим понякога източник на финансиране може да е изключително нисък и сведен до размера на годишната такса. Ако редовно си плащате задълженията, то те няма да петнят кредитната ви история дори напротив.

Не забравяйте, че вече сте плащали еднократни такси и разходи по тяхното откриване и в тази насока прибягване към други източници на финансиране (потребителски кредити например), може да излезе дори по-скъпо.

7. Когато планирате пенсиониране трябва да заместите 80% от дохода си в предпенсионна възраст

Това може и да е постижимо в други страни, но при нашата пенсионна система е изключително трудно начинание. По-скоро гледайте до пенсионирането ви да отпаднат някои от по-значителните ви разходи, като например ипотека, образование на децата ви, вноска за автомобил на лизинг или други такива.

Четете Profit.bg и във Facebook