Основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Закърбърг оглавява ежегодната класация на сп. Венити Феър на така наречения нов елит за втора поредна година.

В класацията се включват 50-те най-влиятелни личности, отличаващи се с иновативното си мислене и постижения в бизнеса.

Закърбърг застава начело на 17-тата годишна класация за втора поредна година. Евентуалното първично публично предлагане на акции на Facebook, което може да се състои още през 2012 г. и да оцени компанията на между 50 и 100 млрд. долара, дава на социалната мрежа достатъчно мощ, за да притесни дори и непоклатимите Google. Закърбърг все още е най-младият, който оглавява класацията.

Съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж заемат второто място, доближавайки се до Закърбърг, след като се придвижват с една позиция нагоре, в сравнение с 2010 г.

Челната петица се оформя от Джеф Безос от Amazon (3), Тим Кук и Джонатан Айв от Apple (4) и основателят на Twitter и Square Джак Дорси (5).

Лейди Гага влиза в класацията за втора поредна година. Тя се нарежда на 9-о място и е най-високо класираната жена през 2011 г. изпреварвайки авторката Дж. К. Роулинг (16), Шерил Сандберг от Facebook (26), Анджела Арендс с Кристофът Бейли от Burberry (30), Натали Масене, основател на Net-A-Porter (32) и Кара Суишър с Уолт Мосберг (40).

На 25-годишна възраст Лейди Гага също е и най-младият участник в класацията. Това обаче не е изненада за човек, чиито фенове сринаха сървърите на сайта на Amazon в опитите си да свалят третия й албум.

В класацията тази година попадат и 14 милиардери. Това са: Закърбърг, Брин и Пейдж, Безос, Марк Пинкус, Майкъл Мориц, Дж. К. Роулинг, Джим Брайер, Рийд Хофман, Хъебърт Алън Трети, Юри Милнер, Робин Ли, Шон Паркър и Питър Тийл.

Пет членове на класацията активно участват в изследването на космоса като това са Брин, Илон Мъск, Безос, Тийл и Денис Краули. Осем от попадналите в класацията също така могат да се причислят към все по-разрастващата се Станфордска мафия на хората, посещавали реномирания университет. Това са Брин, Пейдж, Рийд Хейстингс, Джом Брайер, Хофман, Мъск, Тийл и Джон Хенеси.

Посетете и нашата Фейсбук страница