Преди три години на днешната дата бе поставено началото на Голямата рецесия. Символичното събитие бе фалитът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Днес, три години по-късно, икономическият пейзаж остава все така опустошен, а регулирането на финансовите играчи- незавършено: паника сред инвеститорите, сриващи се фондови пазари и заплаха от рецесия.

Проблемите преди три години и днес не са съвсем еднакви- сега те са се концентрират върху Европа и задлъжнялостта на държавите, но имат същия горчив вкус.

В Европа бе постигнат значителен напредък: роди се съюза по отношение на надзора на пазарите, банковото и застрахователното дело, поверен на три организации( EBА за банките, ESMA за пазарите и ЕIOPA за застраховането), но засега, тези органи са малко влияние и играят по-скоро роля на координатори между националните надзорни органи.

В САЩ, напредъкът е дори по-малък: защитата на инвеститорите бе засилена, но репутацията на „полицая" на пазарите -SEC, остана опетнена, особено след скандала за финансовите измами на Бърнард Мадоф.

Три агенции, които доминират на пазара- Standard & Poors, Fitch и Moody, все още са обвинявани в усилване на кризите. Все пак в сравнение с 2008 г. - в Съединените щати и Европа днес те са подложени на засилено наблюдение от регулаторните органи и са принудени да управляват по-добре конфликтите на интереси, като избягват да оценяват финансови продукти, като същевременно съветват клиентите да купуват.

Сред бъдещите проекти- нека напомним, че банките ще бъдат принудени да повишат капитала си срещу предоставените кредити от 2013 г. , като регулаторите се надяват, че черните дупки на финансите постепенно ще изчезнат.