Германският канцлер Ангела Меркел заля пазарите с доза реализъм, като предупреди инвеститорите да не се надяват на чудеса. Чрез говорителя си Щефен Зайберт Меркел призна, че европейските лидери няма да са готови със съгласуването на пълен пакет мерки за преодоляване на дълговата криза преди срещата си на 23-ти октомври в Брюксел.

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 очертаха през почивните дни спасителния план на еврозоната, който включва укрепване на банковия сектор и избягване на фалита на Гърция, но битката няма да приключи скоро и ще продължи и през 2012 година, предупреди Германия.

Оптимизмът на инвеститорите бе стопен и от разочароващи данни за представянето на промишлеността в района на Ню Йорк през октомври. Сезонът на обявяване на корпоративните резултати за третото фискално тримесечие също не се оказа толкова успешен, колкото се надяваха биковете. Две големи банки - Citigroup и Wells Fargo, така и не успяха да впечатлят пазара с постиженията си за периода, а след приключване на търговската сесия стана ясно, че и печалбите на International Business Machines се разминават тъжно с прогнозите.

Отделно анализатори изтъкват, че след като Standard & Poor's 500 достигна горната граница на диапазона, в който е заключен от два месеца насам, крачката назад бе предвидима.

Все пак, пазарът не е и очаквал, че проблемите на Стария континент ще се решат за един ден и някои търговци не позволиха на предупреждението на Меркел да ги разстрои особено. Те са готови да се възползват от всяка позитивна новина и приветстваха сделката за El Paso Corp. Книжата на доставчика на природен газ скочиха с рекордните от 2002 г. насам 25% до 24.45 долара, след като стана ясно, че Kinder Morgan Inc. ще закупи компанията за 21.1 млрд. долара.

В понеделник обаче позициите, отбелязали позитивна тенденция, бяха по-скоро изключение, отколкото правило.

Показателят Morgan Stanley Cyclical, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, загуби 3.1%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, се понижи с 2.8 на сто.

Акциите на най-големия производител на алуминий в САЩ Alcoa поевтиняха с 6.6% до 9.58 долара, а иконата на строителната и минна техника Caterpillar последва примера, като отстъпи с 3.1% до 81.52 долара.

Предвидимо, европейските тревоги удариха най-силно финансовия сектор, като индексът KBW Bank се срина с 3.9%, и 23 от общо 24-те позиции, включени в показателя, тръгнаха надолу.

Инвеститорите не се впечатлиха от рекордната печалба, обявена от Wells Fargo и вместо това обърнаха внимание на шестте процента понижение на приходите до 19.6 млрд. долара, при средна прогноза на анализаторите от 20.2 млрд. долара. Дяловете от банката поевтиняха с 8.4% до 24.42 долара.

Citigroup "падна" с 1.7% до 27.93 долара, въпреки че печалбите за тримесечието надскочиха очакванията на пазара. Като се изключат счетоводните корекции обаче, приходите са се стопили с осем на сто.

Когато икономиката страда, сред първите жертви обикновено се оказват медиите. Нежеланието на корпорациите да отделят средства за реклама удари позицията на Gannett, собственик на 82 вестника и 23 телевизионни канала. Акциите на конгломерата се сринаха с 8.7% до 9.99 долара, след като бе обявено, че печалбата за третото тримесечие се е стопила с 1.6%, а приходите от реклами и абонаменти са намалели с 5.3%.

Дяловете от AMR, компанията майка на American Airlines, поевтиняха с 6.1% до 2.76 долара, след като самоопределеният краен срок за приключване на преговорите с профсъюза на пилотите дойде и отмина без да сложи точка на споровете, продължаващи вече пета година.

Нестабилните котировки на петрола и по-бавният от очакваното ръст на международните операции накърниха представянето на енергийния гигант Halliburton Co. Книжата му поевтиняха със 7.9% до 34.48 долара.

Инвеститорите, които напоследък гледат на технологиите като на светъл лъч в мрачни времена, не простиха на IBM разочарованието от слабото представяне на компанията през третото фискално тримесечие. По време на търговската сесия, акциите на компютърния властелин паднаха с 2.1% до 186.59 долара, а след официалното публикуване на счетоводните документи книжата поевтиняха с още 3.5% в извънборсовата търговия.

Така понеделникът изглежда сложи точка на оптимизма, залял борсите в предходната седмица. Индексът S&P 500 приключи деня с понижение от 1.9% до 1 200.86 пункта, след като миналата седмица успя да се изкатери с шест на сто. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби 247.49 пункта, или 2.1% от стойността си, до 11 397 пункта.

Източник: Глобал Маркетс