С наближаването на най-лошия за пазара на имоти период - зимния, макар и това все още да не се усеща по температурите навън, се наблюдава корекция при цените на недвижимите имоти надолу през последния месец с изключение при едностайните жилища в столицата.

Най-голямо е понижението в цените на тристайните апартамент, като то възлиза на 2.33% през последния месец до 741.1 евро за квадратен метър, съгласно данните на популярен имотен сайт.

Двустайните жилища поевтиняват с 1.2% и цената им е средно 745.7 евро за квадратен метър, отново се връща над тази на тристайните имоти.

Едностайните жилища продължават да са относително най-евтини при цена от 736 евро, макар и тя да се повишава минимално с 0.4%.

На фона на поевтиняването на имотите, лошата новина за живеещите под наем е, че цените на наемите се повишават през последния месец и то относително сериозно.

Най-скъпо, изчислено на квадратен метър, се отдават под наем едностайните жилища, като цената е в размер на 3.58 евро, или повишение от 3.2% само за месец, съгласно офертите предлага.

С близо 3% до 3.33 евро за квадратен метър поскъпват обявените за отдаване под наем тристайни жилища, докато повишението на наема при двустайните е 2.7% до 3.46 евро.

Напълно е възможно тенденцията на повишение на наемите да продължи и през следващите зимни месеци, като традиционно наемателите са изключително слабо склонни да се местят в студените зимни месеци, което като че ли добре се експлоатира от даващите под наем жилища.