Руснаци и гърци ще влязат в битка за продаващото се държавно строително предприятие "Техноекспортстрой", съобщи "Стандарт", позовавайки се на неназовани източници. Гръцка строителна компания и българска консултантска фирма, представляваща интереси, идващи от Русия, са закупили тръжна документация за предстоящия на 2 май публичен търг с явно наддаване.

Гърците ще влязат в играта като стратегически инвеститор, докато за руснаците още няма информация, тъй като едва вчера станало ясно за техния интерес.

Крайният срок за купуване на тръжна документация, която струва 4 хил. лева, изтича след четири дни, така че има голяма вероятност това да бъдат и единствените играчи за "Техноекспортстрой".

Преди месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви, че 100% от дружеството ще се продадат чрез търг с явно наддаване с начална тръжна цена 68 млн. лв. и със стъпка на наддаване 1 млн. лв.

Три са най-сериозните гръцки строителни фирми, които отговарят на приватизационните изисквания да имат годишен оборот над 30 млн. лв. и развиват дейност у нас. Това са дружествата "Терна", "Актор" и "Джей & Пи Авакс", но дали кандидат-купувачът ще бъде някое от тях предстои да разберем.

"Техноекспортстрой" е апетитно заради имоти и офиси в Либия, Алжир, Мароко, Ирак и Германия. Освен това към активите се включва и дъщерна компания, развиваща дейност в Русия, което може да е в основата на руския интерес.

Същевременно шефът на АПСК Емил Караниколов вчера е парафирал протоколното решение за избор на консултант по сделката за продажба на АДИС - Агенция за дипломатически имоти в страната, допълва "Стандарт". Основните критерии, по които ще бъде избран консултантът, са богат опит в международното частно право и във вещното право.

АДИС е обвързана с дейността на дипломати и трябва да стане ясно как точно да се процедира. Трябва да се прецени дали да се продадат само част от имотите без тези, които са стратегически, или да се търсят други решения.