Еврото се насочва към най-голямото си седмично понижение спрямо йената от седем месеца, след като повишението на лихвите по испанските облигации засили опасенията за навлизане в нова вълна на криза в ЕС.

Единната валута се търгува на 0.3% от триседмичния си минимум спрямо долара, преди данни за индустриалното производство във Франция и за износа на Германия през следващата седмица, които се очаква да отчетат понижение.

Търсенето на зелени пари бе подкрепено от добрите данни за състоянието на щатската икономика и пазара й на труд. Това намали спекулациите за нови фискални стимули от страна на Фед.

Йената поскъпна спрямо основните валути на фона на продължаващото понижение на азиатските индекси, които отбелязаха трети пореден дневен спад.

„Не сме видели значително понижение в европейската дългова ситуация“, коментира Марито Уеда, управляващ директор на FX Prime Corp. След Гърция инвеститорите отправят своя поглед към страни като Испания, Португалия и Италия. „Очаквам еврото да продължи с постепенното си поевтиняване на фона на проблемите в Еврозоната“, допълва специалистът, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Еврото загуби 0.1% спрямо йената до 107.48 йени, на фона на 107.61 йени вчера в САЩ.

Загубата на единната спрямо японската валута възлиза на 2.8% , което би било най-голямото понижение от седмицата, приключила на 9септември.

Доларът се разменя при нива от 1.3067 спрямо еврото, или без съществена промяна спрямо затварянето му вчера, когато отбеляза значително поевтиняване.

Испания, четвъртата най-голяма икономика в Еврозоната, е в изключително тежко положение, което повишава опасенията за възстановяването от дълговата криза.

Испанските облигации поевтиняха вчера, с което лихвите се повишиха до 5.84%, или най-високото им ниво от декември . Така спредът между лихвите по испанските и немските облигации се повиши до нива от над 4 процентни пункта.