Женитбата бе умен бизнес ход, както и повратна точка в личния живот на шефа на Facebook Марк Закърбърг.

Моментът, избран за венчавката (ден след първичното публично предлагане на компанията), може да се окаже особено изгоден, коментират бракоразводни адвокати от Калифорния.

Ако предположим, че двойката е подписала предбрачен договор, както правят повечето богати калифорнийци, то Закърбърг и Чан са се договорили точно как да разделят активите, включително неговите акции във Facebook, в случай че в бъдеще бракът се разпадне. Дори без договор обаче моментът на сватбата ще помогне да се установи стойността на активите им при евентуална бъдеща бракоразводна битка, отбелязват адвокатите.

Говорителка на Facebook отказа да коментира дали двойката е подписала подобно споразумение, пише БТА.

Закърбърг и 27-годишната Присила Чан живеят заедно в скромна къща в Пало Алто, Калифорния, където и се венчаха онзи ден. Двамата се срещат като студенти в Харвардския университет през 2004 г. Закърбърг, който вече навърши 28 години, напуска колежа, за да работи по Facebook, а Чан остава и през 2007 г. получава първата си диплома. Работата на Чан, която е педиатър, става причина Facebook да създаде страница за даряване на органи. Неотдавна двойката пътува до Китай.

Ако те бяха продължили да живеят както досега, Чан евентуално можеше да подаде иск за много по-голям дял от активите, включително за "парче" от неговите акции за 20 милиарда долара във Facebook, твърдят адвокатите.

"В Калифорния хората, които живеят заедно без брак, биха могли да претендират, че са имали споразумение да полагат съвместни средства и усилия", казва Робърт Блевънс, адвокат от Напа, Калифорния. Въпреки че се доказват трудно, "тези искове могат да станат наистина грозни", допълва той.

Блевънс се позовава на делото на Антъни Маглика, основател на компанията за фенерчета Maglite. През 1994 г. съд в Ориндж каунти присъжда 84 милиона долара на приятелката на Маглика - Клер, която приема името му и живее с него 23 години.

Въпреки че през 1998 г. апелативен съд отхвърля това решение, по-късно жената успява да договори извънсъдебно споразумение за 29 милиона долара. Същата логика - да се избегнат мъчителни съдебни битки - се взема предвид и при предбрачните договори.

"Една от основните причини хората да сключват предбрачни договори е да се избегне касапницата, до която може да доведе разводът. По-добре е нещата да бъдат уредени предварително", отбелязва Гарет Дейли, апелативен адвокат от Оукланд, Калифорния.

С предбрачните договори в Калифорния обикновено се определя как съпрузите ще разделят активите си при развод. Най-често двойката се отказва от правото да предявява искове, основани на законите за обща собственост, според които всяко имущество, придобито след сключването на брака, е обща собственост и при развод трябва да бъде поделено поравно.

Калифорния е един от малкото щати, които имат закони за общата собственост. Повечето щати разчитат на правила за обективната подялба, които дават на съдиите по-голяма гъвкавост при разделянето на активите.

В случая на Чан, тя би могла да претендира за част от опциите и грантовете по акции на Facebook, придобити по време на брака, отбелязват адвокатите. Без предбрачен договор или ако такъв има, но Чан го е оспорила, тя би могла също така да преследва и акциите, които Закърбърг е имал по-рано, ако твърди, че стойността им се е увеличила в периода на брака и това увеличаване пряко се дължи на усилията на Закърбърг.

Според адвокатите това се доказва трудно при компании, които се търгуват публично. "При организации с такива размери, това няма да се случи", отбелязва Блевънс. Все пак при подобен сблъсък Закърбърг вероятно ще бъде улеснен от факта, че венчавката бе в деня след излизането на борсата.

"Стойността на компанията е абсолютно определена. По тази тема няма спорове", посочва Дейли. Ако моментът на сключване на брака съвсем случайно е толкова близо до първичното публично предлагане, то "това би било много приятно съвпадение", казва Блевънс.

Сватба след подобен успех на Закърбърг вероятно е накарала двойката поне да обсъди предбрачен договор. "Ако се бяха оженили в колежа, това вероятно нямаше да им дойде наум", допълва друг адвокат.

Според адвокатите няма гаранции, че двойката е подписала договор, предвид дела за развод на богати хора като актьора Мел Гибсън и певеца Пол Маккартни, които са се отказали от предбрачни споразумения.

Най-вероятно обаче Закърбърг и Чан са подписали такъв документ, твърдят същите специалисти."Във всеки щат един богат човек е по-добре с предбрачен договор. Не мога да си представя Закърбърг да се ожени без такъв", заключава Дейли.