Ръководителят на Световната банка (СБ) Робърт Зелик е на път да напусне поста си след изтичането на петгодишния му мандат в края на юни. Това му дава възможност да изрази мнението си за световната икономика и нейното развитие, което прави пред британското издание Daily Mail.

Финансовите пазари ще бъдат изправени пред завръщането на голямата паника от 2008 година, прогнозира Зелик.

Съвсем не е ясно каква ще е позицията на европейските лидери по повод на евентуалното излизане на Гърция от еврозоната и какви ще са последствията от него според ръководителя на СБ.

Предизвикателства пред единната валута ще се внасят и от евентуално разрастване на дълговата криза в останалите периферни страни от еврозоната, особено в Испания, смята специалистът.

„Събитията в Гърция могат да инициират финансова криза в Испания, Италия и останалите страни от еврозоната, която да е ехо на кризата от 2008 година“ смята Зелик, като допълва: „Ако Гърция напусне еврозоната, то ситуацията ще е изключително трудно прогнозируема, а последиците - неясни, както при фалита на Lehman“.

„При настъпването на подобни събития няма да има време за срещи на европейските финансови министри за обсъждане на ситуацията и перспективите и дебати за политики. При подобна паника инвеститорите ще се насочат към сигурни активи“, допълва още Зелик.

Какво препоръчва Зелик?

Според ръководителя на Световната банка страните трябва да прибягнат до отпускането на огромни бързи правителствени помощи за изпадналите в затруднение банки.

Междувременно погледът на всички световни инвеститори е насочен към случващото се на Стария континент.