Ставането в понеделник сутрин е по-трудно от обикновено, защото излежаването през уикенда ви кара да усещате по-голяма нужда от сън през останалата част от седмицата.

Излежаването сутрин в събота и неделя е изкушаващо, но идеята, че то ви помага да "наваксате" съня, който сте пропуснали през седмицата, е мит, твърдят лекари.

Вместо да ви подготвя за предстоящата работна седмица, по-късното ставане през уикенда само ви прави по-изморени, когато дойде времето за работа в понеделник. Това е така, защото то нарушава така наречения циркаден цикъл, който регулира нашия биологичен часовник и ни казва кога да ставаме сутрин или кога да ни се спи вечер.

Тъй като този цикъл трае около 24 часа, излежаването до по-късно през уикендите обърква нашия биологичен часовник, а това ни кара да се чувстваме по-изморени, когато се опитаме да превключим към нормалния модел спане и ставане.

“Голям мит по отношение на недостига на сън, е че ако не ни достига сън по време на работната седмица, трябва да наваксаме през уикенда," казва д-р Грегъри Картър от Тексаския университет.

Тялото лесно може да се справи със забавяне на циркадния часовник в рамките на един час, което означава, че краткотрайно излежаване през уикендите е малко вероятно да окаже значителен ефект върху това колко сме изморени в понеделник сутрин.

Забавяния от по два часа или повече обаче могат да нарушат ритъма ни, което, от своя страна, може да затрудни заспиването в неделя вечер и да направи още по-трудно ставането в понеделник.

Сънят, който сме пропуснали, като сме си лягали по-късно през седмицата, може да бъде наваксан в събота и неделя просто като спим по осем часа, защото мозъкът ни си почива по-ефикасно, когато сме изморени, казва д-р Картър.

Най-ефикасният подход е да си лягаме по-рано, вместо да ставаме по-късно през уикенда, така че да се будим по същото време, както през седмицата, докато в същото време получаваме оптимално количество почивка.

Ако обаче стоим до късно в петък или събота вечер, след което спим до по-късно на следващата сутрин, особено ако всичко това е комбинирано с дейности, които пречат на съня, като употребата на алкохол или проверяване на имейли преди лягане, прави ставането в понеделник сутрин още по-болезнено.

Предишни проучвания показват, че дори натискането на снуз бутона, за да получим още няколко минути почивка след безсънна нощ, може да ни накара да се почувстваме по-зле, отколкото ако просто станем веднага от леглото.

Хората, които имат проблеми със съня, може би се изкушават да заглушат алармата си и да останат в леглото малко по-дълго на сутринта след тежка нощ, това само може да обърка още повече и без друго деликатния им биологичен часовник и да им навреди повече, отколкото да им помогне.

Дори страдащите от безсъние, които не са спали въобще през нощта, е по-добре да стават по едно и също време всяка сутрин, вместо да остават в леглото, за да се опитат да поспят малко, съветват експерти.