Азиатските валути са отбелязали най-доброто си тримесечие от две години насам, след като плановете за вливане на нови средства в световните финансови системи инициираха търсенето на рискови активи.

Индексът, следящ азиатските валути, се повиши с 1.8% от края на юни насам, като водеща по ръст бе индийската рупия, достигнала пет-месечен максимум.

В същото време китайският юан се повиши до нова най-висока от 1993 година насам стойност спрямо долара.

„Настоящите световни тенденции и условия все още са подходящи за валутите на развиващите се страни, поради по-високите лихви в сравнение с развитите страни“.

Китай се очаква да е поредната страна, чието правителство да предприеме мерки за стимулиране на икономиката, която проявява признаци на сериозно забавяне.

Според анализаторите подобни мерки биха могли да включват и по-нататъшно понижение на лихвите в страната.

Индийската рупия поскъпна с 5.3% за третото тримесечие до 52.86 рупии за един щатски долар в Мумбай, според данни на Bloomberg.

Малоазийската валута се повиши с 3.5% до 3.062 за долар, а южнокорейският вон поскъпна с 3.1%.

Китайският юан поскъпна с 1.1% през тримесечието до 6.2849 за долар, което бе най-доброто му тримесечие за тази година.

Поскъпването на азиатските валути до голяма степен се предопредели от насочването от инвеститори на 9 милиарда долара към фондовите пазари в Индонезия, Южна Корея и Тайван през този месец.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, достигна вчера ниво от 117.35 пункта, или най-високото от 9-ти март насам.

Очакванията за запазване на ниски лихви в САЩ и Европа карат инвеститорите да пренасочват своите средства към азиатските пазари.