За последните 5 години у нас с най-много от битовите услуги е поскъпнала водата - с близо 50%, а поевтиняване се регистрира единствено при мобилните разговори - с 20 на сто. Това сочат резултатите от изследване на "Алфа Рисърч".

Телекомуникационният сектор в България събира и най-много положителни оценки по отношение на цената и качеството, които предлага. Наред с ВиК услугите, най-сериозно е поскъпването при топлото - с 30%.

Цената на газификацията също нараства с над 30 на сто, но в момента едва около 2% от българските домакинства използват синьото гориво за отопление. Токът е поскъпнал с 24%, посочва БНТ.

Родният телекомуникационен сектор предлага най-добри качество и цена на фона на останалите битови услуги, сочат оценките на хората. Най-малко положителни гласове за качество събира "Топлофикация" - едва 8% от попитаните са я оценили с отличен.

По отношение на цените, одобрението е далеч по-малко. 11% от българите дават подкрепата си за телекомите. Само 2-3% от попитаните пък одобряват тарифите за парно, ток и вода.

С колко са поскъпнали услугите за 5 години?
(януари, 2007 - декември, 2011)

- Водоснабдяване - 49% увеличение

- Канализация - 65% увеличение

- Газоснабдяване - 32% увеличение

- Топлофикация - 30% увеличение

- Електроенергия - 24% увеличение

Коя услуга поевтинява?
(януари, 2007 - декември, 2011)

- Мобилна телефония - 21% спад на цената

Отлична оценка за качество:

- Телекомуникации - 40%

- Електроснабдяване - 22%

- ВиК - 19%

- Газификация - 9%

- Толофикация - 8%

Отлична оценка за цена:

- Телекомуникации - 11,2%

- ВиК - 3,4%

- Газификация - 2,6%

- Топлофикация - 1,8%

- Електроснабдяване - 1,6%