Наближаващите празници са време за подаръци, почивки и доста непредвидени разходи, част от тях направени заради коледното настроение, витаещо около нас, друга - свързана с промоциите на почти всички магазини.

Една малка част от нас ще получат 13-та заплата, други коледни бонуси, за трети обаче финансирането ще е с кредит.

Въпреки ръста на кредитите, отпуснати от фирмите за бързи кредити, това е един доста скъп начин за набавянето на необходимите ни средства.

Така на преден план излизат потребителските заеми, чиято лихва през последните месеци продължава да се понижава, а изчисления на Profit.bg сочат, че българинът среща по-малки проблеми с изплащането на този вид кредит, в сравнение с жилищните заеми.

Лихвите:

През октомври 2012 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове намалява, в сравнение с октомври 2011 г. с 0.34 пр. п. до 11.37%, а по тези в евро – с 0.03 пр. п. до 9.37%.

През октомври 2012 г., в сравнение със септември 2012 г., средният лихвен процент по кредитите за
потребление в левове намалява с 0.26 пр.п., а по тези в евро запазва нивото си.

Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през октомври 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. спада с 0.09 пр.п. до 13.18%, а по кредитите за потребление в евро се увеличава с 0.37 пр.п. до 11.09%.

Лоши и преструктурирани заеми:

Изчисления на Profit.bg, по данни на централната ни банка, посочиха, че лошите и преструктурирани* потребителски кредити за домакинствата отчитат осми пореден месечен спад.

Към октомври 2012 г. те са на ниво от 16.63 на сто, като това е и най-ниското ниво на лошите и преструктурирани заеми за последните 2 г.

През този период те достигнаха и рекордната стойност от 20.16 на сто през ноември 2011 г.

В последните седмици и месеци част от банките облекчиха условията за вземането на потребителски заеми, което, съчетано с по-ниските лихви, ги прави предпочитана алтернатива за нуждаещите се от свеж ресурс домакинства.

* Показателят включва целия размер на балансово отчитаните кредитни експозиции, които са класифицирани като необслужвани експозиции (чл.10), загуба (чл.11) и преструктурирани експозиции, съгласно чл. 13 (независимо към коя класификационна група са отнесени) по смисъла на Наредба 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск. Сериите за показателя преди март 2009 г. включват данни за следните експозиции: нередовни, необслужвани и преструктурирани, класифицирани съгласно изискванията на Наредба 9, действащи до този месец.