Акциите на най-голямата по пазарна капитализация компания в света – Apple, преживяват тежки няколко месеца, макар и да се отличават с добро представяне от началото на годината. Акциите на компанията са рейтинговани от 88% от препоръките на анализаторите с „купи“.

Интересен е въпросът как са се представяли акциите на компаниите от началото на годината, съпоставено с препоръките на анализаторите.

Оказва се, че най-обичаните от анализаторите акции, или тези с най-високи препоръки от тях, са донесли доход за инвеститорите в размер на 12.69% от началото на годината. Това, на практика, отговоря до голяма степен на представянето на широкия индекс S&P 500 за посочения период.

В същото време компаниите, попадащи в групата на най-нехаресваните компании от S&P 500, са донесли среден доход за инвеститорите в размер на 16.34% през тази година, като това е най-добре представящата се група сред 10-те такива. Eто и кои са те:

* Данни: bespokeinvest.com

Така се оказва, че най-нехаресваните щатски компании са превишили по доходност тези на най-харесваните от анализаторите с цели 365 базисни пункта.

Сред имената с най-лоши препоръки от анализаторите и ръст от по над 10% за тази година попадат компании като Whirlpool (WHR), Gap (GPS), Sherwin-Williams (SHW), Sears Holdings (SHLD) и Netflix (NFLX), според данни на изданието bespokeinvest.com.

Прави впечатление, че едва четири от компаниите, попадащи в тази група, са отбелязали спад от над 10%, като лидер в това отношение и със загуба от 65.89% се отличават акциите на SUPERVALU.