Доларът се задържа на ниски нива спрямо еврото след двудневен спад в очакване на продължаване на стимулите за щатската икономика, които вероятно ще бъдат обявени днес.

Зелените пари поевтиняха спрямо повечето основни валути, като еврото поскъпна до нива малко над ключовото 1.3000 вчера, като рано тази сутрин отново се върна под психологическата граница.

Еврото бе подкрепено от срещата на финансовите министри на ЕС през тази седмица, а Гърция посрещна таргета си за обратно изкупуване на облигации.

Йената поевтиня спрямо повечето основни валути след като Япония обяви, че Северна Корея е изстреляла ракета.

“Настроенията за долара са да се продава“ според Кенго Сузуки, валутен стратег в Mizuho Securities Co., цитиран от Bloomberg. „ Фед най-вероятно няма да промени нагласите си за монетарни стимули и облекчения“.

Японската валута бе една от малкото валути, спрямо които щатският долар се повиши с 0.1% до 82.63 йени. Единната валута добави 0.1% до 107.42 йени, след като се повиши вчера с 0.7%, което бе най-голямото им дневно повишение от 21 ноември насам.

За последния месец доларът е загубил 1.4% от стойността си, или второто най-голямо понижение сред валутите на развитите страни. Йената оглавява тази негативна класация със загуби от 5.5% за посочения период. Еврото поскъпна с 1.2%.

Азиатските индекси се повишиха, като индексът, следящ представянето в региона, се насочва към най-дългата си печеливша серия от три години насам, след добрите данни за машинните поръчки в Япония. Показателят отбеляза 10-ти пореден ден на поскъпване, добавяйки 0.5% към стойността си.

Южнокорейският вон заличи ръста си след достигането на 15-месечен максимум.

Австралийският долар се повиши до над двумесечен максимум, подкрепен от повишението на азиатските пазари и поевтиняването на държавните облигации. Спрямо долара австралийската национална валута се повиши до най-висока стойност от 1.0541, най-много от 17 септември.

Спрямо йената австралийската валута поскъпна до 87.07, или най-високото й ниво от 28 март насам.

Цената на фючърсите на пшеницата в Чикаго се понижи за четвърти пореден ден, докато тази на петрола тип брент се повиши с 0.2% в Лондон.