Япония е била почти изцяло изолирана от останалия свят в периода между 1639 и 1854 година, по волята на управляващите тогава. Тази отчужденост се е отпечатала дълбоко в японската култура, а по света е създала много погрешни впечатления и стереотипи. За много европейци Япония все още е много загадъчна страна и все още съществуват и много неоснователни предразсъдъци, пише Wirtschafts Woche.

Това са десет факта за Япония, които са в тотална противоположност на масовите представи в останалата част на света:

1. Япония не е в Азия

Kaто островна нация, Япония не принадлежи географски на Азия на 100%. Културно също. Който познава Япония добре, не може да каже, че познава Азия. Основната причина за това, е че Япония е била изолирана от Азия, както и от целия свят от 1639 до 1854 година. Тя обаче е пощадена от западния колониализъм. След реставрацията през 1868 година, Япония се модернизира с главоломна скорост.

2. Японците и китайците нямат еднаква азбука

Японската азбука е уникална смесица. Собствените имена се пишат най-вече с китайски йероглифи. Японците използват около 2000 от тези знаци. Някои думи и особено окончания и частици се пишат на хирагана. Японците наричат своята собствена сричкова азбука "катакана", тъй като броят на японски думи нараства постоянно.

3. Японците не говорят за "Самурай"

Терминът по-често се използва на запад. Японците обикновено говорят за "Буши", имайки предвид древните японски воини. Кодът за честност на воина се нарича "Бушидо", което означава "пътят на война".

4. Гейшите не са проститутки

Японските куртизанки са известни с много неща. Те се смеят, шегуват, танцуват, правят музика и се движат много умело и глезят гостите с хубава храна и спиртни напитки. Те са част от японската традиция, но не са проститутки и никога не са били.

5. В Япония има отлична бира

Традиционната японска алкохолна национална напитка е "саке". Леко оризово вино, което се поднася горещо през зимата и студено през лятото. От "откриването" на страната през 19ти век обаче, както и благодарение на брифинги с немски бирени производители, бирата се приема все повече и повече като национална напитка. Тя пасва идеално на суши.

6. Анимето и мангата не са за деца

Анимационните филми и японските комикси отдавна са част от живота на много възрастни. Много от тях са предназначени изцяло за възрастни. Те са най-популярният културен износ от Япония. Корените на мангата идват от древното японско изкуство на дървени блокчета, наречено "ukio-e".

7. Японците не винаги се усмихват

Вярно е, че Япония е земя на усмивките. В магазините и в ресторантите клиентът винаги получава добро и приветливо отношение, дори в неблагоприятни поводи. Но който остане за малко по-дълго време в Япония, а не просто за няколко дни като турист, ще се запознае с японското лошо отношение и грубост. Японските митнически служители например никога не се усмихват. Рядко бихте намерили и усмихнат сумо борец - особено по време на борба.

8. Япония не е високотехнологична държава във всяко отношение

Средностатистическият европеец си представя модерна технология, когато стане дума за Япония. В някои райони обаче, Япония въобще не е толкова високотехнологична. Японските перални машини например обикновено са големи пластмасови кутии, които създават много шум, но не изпират дрехите много добре. Системите за централно отопление също са рядкост.

9. Японската храна може да бъде и доста гнусна

Освен мангата, японската кухня е може би най-големият експортиран успех на културата на Япония. Сушито, както и сашимито, се харесват на повечето европейци. Въпреки това, японците понякога ядат неща, от които на европейците би им се преобърнал стомаха. Като например "Natto" – ферментирала соя, която не само има ужасен вкус, но и изглежда също толкова зле.

10. Япония иска да се отдръпне от ядрената енергия

Преди катастрофата във Фукушима, Япония не се страхуваше, а имаше доверие в мирното използване на ядрената енергия. В последствие отношението им се променя. Въпреки че Япония почти няма никакви енергийни източници, премиерът Йошихидо Нода взе решението през септември тази година постепенно да се отдръпнат от ядрената енергия до 2030 година.

11. Не всички японци носят униформи

Повечето японски училища имат униформи. Служителите обикновено носят тъмни костюми. Улиците на японските градове обаче въобще не са сиви. Като оставим училището и работата настрана, повечето японци, особено младите, са изключително запознати с тенденциите в модата. Особено популярни са също боядисаните руси коси, които са много силно топирани. Субкултурата "Cosplay", както и дрехите, вдъхновени от манга герои, отдавна се пренесоха в Европа.