Миналата седмица станахме свидетели на рязък спад в EUR/USD, в резултат на който еврото отново се търгува в зоната около 1.30 долара, коментира за Fx1.bg Йордан Калоянчев, брокер международни пазари в ИП Карол.

Сериозна слабост показаха и други валути, като английската лира например и швейцарският франк. Интересното в случая обаче е, че пазарът (S&P 500) и carry-валутите (австралийския долар и новозеландския долар) не поевтиняха, а даже напротив – показват забележителен ръст.

Множество обичайни корелации в момента са нарушени и предстои да видим по какъв начин те ще се възобновят – акциите ще поевтинеят или еврото и паундът ще компенсират загубите си?

В същото време EUR/USD днес тества важна трендлиния. Това създава две възможности пред спекулантите:

1. Покупка на пазар със стоп поръчка под трендлинията.

Според мен това е по-вероятният сценарий. Макар да не е толкова атрактивен от трейдърска гледна точка, съдейки по силата на S&P500, AUD/USD и NZD/USD, както и далеч свръхкупените кросове на йената, спадът при еврото е по-скоро изключение от трендовете при другите инструменти.

Това и очакванията ми за силна година при еврото ме карат да предпочета дългите позиции. Целта на този бичи сценарий е нов връх – 1.3310.

2. Продажба при тест на пробитата трендлиния.

Ако вашият анализ показва, че шансовете за по-нататъшни загуби при еврото надделяват, все пак препоръчвам да се изчака пробив на посочената на изображението трендлия и дори последващ нейн тест.

Забележете, че още 1-2 мечи свещи на дневна графика ще са достатъчни за свръхпродаден RSI14.

Това прави вероятността от класически текст на преодоляна съпротива още по-голяма. Стоп може да се постави над трендлинията – над 1.3100, а лимит поръчка за покупка около 1.27, което е над дъното от средата на ноември миналата година.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.