Йената се понижи до 28-месечен минимум спрямо долара, след данни за понижение на потребителските цени в Япония, което подсили спекулациите за по-агресивни действия от страна на правителството.

От инвестиционните банки JPMorgan Chase & Co. и Nomura Holdings Inc. занижиха прогнозите си за японската валута, предвид на очакваните стимули от новоизбрания министър- председател на страната.

Американският президент Барак Обама планира среща с демократите и републиканците с наближаване на крайния срок за намиране на решение на „фискалната пропаст“ в страната.

Южнокорейската валута се насочва към шесто поредно седмично поскъпване, след като стана ясно, че излишъкът по текущата сметка на страната се е повишил до рекордна стойност.

Йената достигна най-висока стойност от 86.64 йени за долар, или най-ниското й ниво от 3 август 2010 година, като се разменя при нива от 86.45 йени рано тази сутрин. Японската валута загуби 0.4% от стойността си до 114.49 йени за евро, след като се понижи по-рано до ниво от 114.70. Това бе най-ниското ниво на японската валута от 11 юли 2011 година.

Поевтиняването на японските пари стана реалност след данни за дефлация в страната от 0.1% през ноември на годишна база (без отчитане на изменението в цените на храните).

Европейските пари добавиха минималните 0.1% спрямо долара до 1.3242.

От JPMorgan ревизираха прогнозите си за йената спрямо долара, като очакват тя да поевтинее до 90 йени през второто тримесечие на следващата година.

Влошаване на търговския дефицит на страната, както и монетарната политика на новия премиер ще са сред факторите предопределящи по-нататъшното поскъпване на долара спрямо йената. Предишните прогнози на банката бяха за нива на долара от 83 йени.

Японската валута може да поевтинее до 117 йени за евро през същия период според специалисти на банката. Предишните очаквания бяха за 108 йени за евро.

От Nomura понижиха прогнозата си за йената до 90 йени за долар през второто тримесечие, от предишните за 85 йени.

Японската валута загуби 2.6% спрямо долара от 21 декември насам, което бе най-голямото седмично поевтиняване от 4 ноември 2011 година. Тя загуби 3% спрямо еврото.