В условия на икономическа криза, последното, от което хората в ЕС ще се лишат, са застраховките. Това показва проучване в седем страни от общността.

Данните от него показват колко далече сме от жизнения стандарт на редовия европейски гражданин и каква е културата ни, що се отнася до застраховане.

Когато става въпрос за съкращаване на разходи, европейците предпочитат да ограничат храненето навън, ваканциите и покупките на нови дрехи, съобщи ТВ7.

Хората от държавите основатели на общността, дори и Русия, в условия на криза не пипат парите, отделени за застраховки, образование и наеми. И още нещо – за тях тези три пера, които точат немалко пари от бюджета им, са жизненоважни, а не луксозни.

У нас ситуацията е различна. В България не се пести от застраховки, защото те почти не се сключват. Изключение прави задължителната "Гражданска отговорност".

Но и при нея отново сме на косъм от голяма глоба. Причината - едва всеки трети е сключил иначе задължителната полица.

Въоръжени с таблети, от март катаджиите ще следят имате ли актуална полица. Очаква се и камерите по пътищата, освен за високата скорост, да сигнализират за водачи без задължителната застраховка.

Ще ви бъде отказан и годишен технически преглед, ако нямате "Гражданска отговорност". Изобщо - драконовски мерки у нас за застраховка, която на запад влиза в графата "жизненоважен разход".

Автокаско вече правят само собствениците на скъпи автомобили и лизинговите коли. За автомобили втора употреба и по-евтините каското е рядкост. По селата изобщо не застраховат, защото нямат пари, а полица "Имот" сключват българите с висока застрахователна култура.

Всъщност, хората, застраховали веднъж жилището си, не се отказват и подновяват полицата си. Ако при щета обаче клиентът не е получил обезщетението си, не отказва нова застраховка, а сменя компанията с по-добри условия.

Криза няма само при застраховките "Живот", особено след като иначе доброволната застраховка стана задължително условие за отпускане на банков кредит.