Средното американско домакинство е плащало около 2 912 долара за бензин през миналата година, което е близо 4% от дохода му преди данъци и такси според правителствените данни.

Разходът за бензин като процент от дохода е най-висок от три десетилетия насам с изключение на 2008 година, когато е бил при същото ниво според статистиката.

Поскъпването на бензина, който е при средна цена от 3.52 долара за галон в САЩ и се е повишил със 17 цента само за седмица, сериозно започва да тормози щатските шофьори.

Много хора се опитват да се справят с нарастването на този разход, като понижават и оптимизират други харчове.

Основен фактор в цената на щатския бензин е петролната компонента, като за разлика от европейските шофьори, щатските не са толкова натоварени с мита и акцизи, които допълнително да отежняват ситуацията.

По-високите цени на бензина имат и положителна страна – по-малко потребление. То се постига в известна степен и с ориентацията към енергоспестяващи автомобили.

През ноември миналата година средното потребление на бензин е било 8.7 милиона барела, което е понижение от 9 милиона барела средно потребление през 2010 година според данни на енергийното министерство на САЩ.