Започналата преди няколко дни корекция на БФБ вероятно ще продължи и през днешната борсова сесия, коментира специално за Profit.bg Христо Терзиев, брокер на ценни книжа в ИП Статус Инвест АД.

Ентусиазмът на купувачите намаля, а индивидуалните отчети на публичните дружества за 2012 г. в по-голямата си част не оправдаха пазарния оптимизъм, който властваше през януари.

Любопитно е, че част от компаниите, които поскъпнаха най-много през изминалия месец, отчетоха влошаване на финансовите си резултати на годишна база.

Ще продължи активната търговия с книжата на някои от най-ликвидните АДСИЦ – Адванс Терафонд, ЕЛАРГ и ФНИ България, като причините за високия интерес са различни при трите компании.

Адванс Терафонд ще разпредели рекорден дивидент от печалбата си за 2012 г. При ЕЛАРГ се очаква ликвидационен дял от над 2.5 лв. за акция, което прави близо 10% доходност за два месеца, ако прогнозите на ликвидатора се окажат верни. ФНИ България пък има парични средства в размер на 29 млн. Лв при пазарна капитализация от 36 млн. лв.

Очаквам повишена волатилност при акциите на Трейс Груп Холд, след като дружеството подписа договор с Летище София, с прогнозна стойност от близо 116 млн. лв.

Книжата на Трейс поскъпнаха с 15% след излизането на новината, като в следващите дни ще разберем дали купувачите или продавачите са били по-рационални при отразяването на информацията за сключеното споразумение.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на ценни книжа