След като се понижаваха през по-голямата част от последните три и половина година, китайските индекси, подобно на родните, се посъвзеха.

Водещият индекс в страната Shanghai Composite, регистрирал няколкогодишен минимум в началото на декември миналата година, се е повишил от дъното си с 21.56%, което го поставя в „бичи пазар“, според класическите схващания.

Заедно с повишението на индекса, се повишават и неговите пълзящи средни величини, като през следващите дни най-вероятно ще станем свидетели на така нареченото „златно пресичане“, при което 50-дневната SMA (пълзяща средна величина) се повишава над 200-дневната.

* Графика: bespokeinvest.com

Нека да припомним, че подобно пресичане стана реалност при родния индекс SOFIX в края на миналата година и след известно време на опити за връщане надолу, последва силно повишение на индекса на сините ни чипове.

Подобно пресичане (ако, разбира се, е трайно) се приема, че поставя началото на средносрочен възходящ тренд, променяйки негативния до момента. Така че инвеститорите могат да се надяват на по-нататъшен ръст за китайския индекс през тази година при случване на описания сценарий и повтаряне на историята.