През 2012 г и началото на 2013 г. отново движещият сегмент на пазара е жилищният. Продължава търсенето на нискоценови имоти (25 000 – 45 000 евро), но се повишава броят на запитванията и сделките в средноценовия клас жилища – до 70 000 евро. Все още спорадични са сделките във високия клас (над 150 000 евро), сочи доклад на Явлена.

Продължава тенденцията от миналата година за скъсяване на периода за сключване на сделка до 1-2 месеца (за разлика от 2-5 месеца, през 2009-2011 г.) или дори до преминаване към директно изповядване.

Като цяло пазарът в момента се намира във фаза на плато – спадът в броя сделки и цените на имотите забави значително темп: до 2% от броя сделки средно за страната спрямо 2011- и 3% в средните цени за страната спрямо 2011-а.

Очакваме този темп да се задържи и през 2013 г., с минимални отклонения в цените до 4%.

По-консервативни са очакванията на Явлена относно обема на сделките с ипотеки, поради текущото състояние на икономиката и пазара на труда, въпреки че през изминалата 2012 година бе отчетен сериозен ръст – над 25%.

Тенденциите, които могат да се отличат, са на преобладаваща активност на жилищния сегмент. Спад в цените на жилищата във всички райони и квартали при оформяне на два периода: първи период 2008 – 2010 г., характеризиращ се с резки спадове в цените на жилищата на територията на цялата страна; втори период 2011 – 2012 г. със затихващо и постепенно стабилизиране около достигнатите нива.

Като цяло през изминалата година се наблюдава нарастващо търсене в средния ценови клас жилища до 70 000 евро, както и постоянно търсене за периода и неголямо предлагане в нискоценовия клас жилища (25 000 – 45 000 евро).

Сделките във високия ценови сегмент (над 150 000 евро) по-скоро са били единични.

Налице са и признаци на диспропорция в полза на търсенето на качествено ново строителство, както и запазване на основната характеристика на пазара на жилища - задоволяване на конкретни жилищни нужди, при максимално оптимизиране на цена, площи, стаи, състояние, размер на банковото финансиране и т.н.

Съществено се понижава и срокът за достигане на сделка, вследствие на активизиране на потенциалните купувачи, реализиращи сделки в рамките на един до два месеца.

Броят на сключените сделки в големите градове бележи сериозно понижение през изминалата година в сравнение с 2008-ма. София оглавява негативната класация с понижение от 55.6%, следвана от Варна с 46%.

Сред големите градове най-малък спад бележи броят на сделките в Стара Загора с 14.6%.

Пряко свързан с броя сделки е броят реализирани сделки с учредена ипотека, който отразява
ефективността на участие (проникване) на финансиращите институции в пазара на недвижими имоти. Бургас е градът с най-голямо понижение в ипотеките през изминалата 2008 г. с понижение от над 68%.

Активизирането на пазара на имоти в по-малките градове е съпроводено със значително понижаване на дела на сделките в петте водещи града на страната от общия обем на сключените сделки.

Прогнозите са активността в областните градове и по-малките населени места, които в по-голямата си част регистрират ръст в броя сделки през последните две тримесечия на изминалата година, да продължи.

По-консервативни са очакванията на Явлена относно обема на сделките с ипотеки, поради текущото състояние на икономиката и пазара на труда. При третия показател, касаещ средните цени на жилища в областните градове, се очаква запазване на нивата с минимални отклонения в рамките на 1 до 4% през 2013.

Цените на кв.м жилищна площ продължават да намаляват от 2008 до днес, като през последните две години темповете на спад значително се забавят, което е сигнал за достигане на икономически обосновани нива на цените на жилищната площ.

Имотите през изминалата година в най-големите градове на страната са поевтинели спрямо 2008 година с между 25 и 32%. Най-малко са загубили от стойността си имотите във Варна, а най-много в Пловдив.