Първият месец на новата година бе по-активен за пазара на ипотечно кредитиране, в сравнение с миналата. Макар средният размер на изтеглените кредити да е по-малък, броят на запитванията е с около 6% повече на годишна база, сочи анализ на Кредит Център.

„Донякъде от инерцията от месец декември, донякъде от активността на хората, взели решение да се сдобият с нов дом през тази година и започнали да търсят такъв от първия месец на годината, през януари имахме повече клиенти, в сравнение със същия период през 2012 г. ”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на дружеството.

„Доколко обаче тези клиенти ще сключат реални сделки през тази година зависи най-вече от възможността да открият на пазара на недвижими имоти точно този, който ще отговори на изискванията им за качествено и уютно жилище и на бюджета, който са си определили за покупка.”

Част от банките удължиха промоционалните си оферти, които ще бъдат валидни поне до края на февруари. Очакванията са през март и април да видим на пазара и нови интересни продукти, както в областта на ипотечните, така и при потребителските заеми, с което да продължи тенденцията на бавно подобряване на условията за кредитиране на домакинствата в България.

В началото на годината предлагането в сектора е значително по-активно. Потребителското кредитиране е сегментът, в който има най-слабо търсене през последните години и видимо той се нуждае, както от нови продукти, така и от подобряване на условията по старите. Такива тенденции се оформиха от първите месеци на 2012 г. и очакванията са те да се засилят през тази година.

През първия месец на 2013 г. средният размер на изтеглените в страната финансови средства се равнява на 30 167 евро, като спадът спрямо последните месеци на 2012 г. не е значителен с оглед на винаги по слабите месеци януари и февруари.

Заемите в лева надвишават тези в европейска валута. Левовите ипотеки са 53% от всички, поискани през месеца, сочат данните на Кредит Център.

Кредитите в лева през януари 2013 г. набраха популярност и в София, където те представляват 54% от всички изтеглени. Средният размер в столицата е висок на фона на общия за страната – над 39 000 евро.

Сравнително нисък е размерът в Пловдив – 21 283 евро. Изключително предпочитани през януари са ипотеките в български пари в Бургас – 58% от всички изтеглени средства в морския град са в лева.

Между 26 и 35 години и през този месец е възрастта на най-активните кредитополучатели. Хората между 18 и 25 години също не са пасивни – те представляват 7.7% от потребителите на ипотечни кредити. Над 45 години пък са малко над 11% от изтеглилите ипотека през първия месец на 2013 г.

Между 10 000 и 50 000 евро продължават да формират дял от над 80% от всички изтеглени заеми през месец януари, посочва се още в доклада на компанията. Над 90 000 евро кредит са изтеглили 2.6% от потребителите през периода. Близо 4% са прибегнали до ипотека в размер до 10 000 евро.

Придобивката на жилище отново остава водеща причина за теглене на парични заеми - 94.1% от кредитополучателите през януари са изтеглили средства с тази цел. За лично ползване и външно финансиране са ползвали 5.9% от потребителите през месеца.

Срокът на погасяване на кредита през януари отчетливо се удължава спрямо последните месеци на 2012 г. Най-популярният период на погасяване е този между 16 и 20 години – близо 35% от потребителите през януари го избират.

Между 21 и 25 години пък са решили да погасят дълга си 27.5% от хората. Най-дългият период – над 30 години, е станал предпочитан за 3.6% от получилите кредит през януари 2013 г.

Между 70% и 80% външно финансиране избират 25.7% от хората през януари. Около 20% от кредитополучателите пък решават да покрият между 50% и 60% от стойността на сделката с кредит.

Също 1/5 е делът на потребителите, решили да платят сделката си по този начин между 60% и 70%. Кредит от финансова институция, покриващ 90% до 100% от стойността избират близо 2% от потребителите през януари 2013 година.