Доларът доближи най-високото си ниво от три и половина години насам спрямо йената вследствие на признаците за възстановяване на най-голямата световна икономика, което повиши търсенето на щатска валута.

Доларовият индекс е близо до най-високото си ниво от седем месеца насам заради очакванията за ръст на продажбите на дребно в САЩ. Очаква се те да отбележат повишение от 0.5% през изминалия месец след повишението им с 0.1% през януари, според средните прогнози на анализаторите.

Спрямо паунда доларът се повиши до най-високото си ниво от две и половина години насам, като се търгува близо до него при нива от 1.4920. Най-ниската стойност на британската валута бе при ниво от 1.4903.

Данните за понижение на нивото на безработица, на фона на повишението на заетостта, бяха изключително положителни за щатските индекси и валута. Новосъздадените работни места са били 236 000 през февруари, което бе третият пореден месец на повишение с над 200 000. Безработицата се понижи до седеммесечен минимум при 7.7%.

Йената се търгува на 0.6% от най-ниското си ниво от три седмици насам спрямо еврото след данни, посочили по-голям от очакванията спад на машинните поръчки на Япония.

„Щатската икономика се справя добре и смятам, че има основания това да продължи през цялата година“, коментира Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital, цитиран от Bloomberg. „Най-вероятно ще сме свидетели на изключителна чувствителност на движението на зелените пари към данните за заетостта и безработицата“, допълва още анализаторът.

Доларът поскъпна с 0.2% до 96.16 йени, след като достигна най-високо ниво при 96.55 йени на 8 март от август 2009 г. насам. Еврото се търгува с минимална промяна спрямо единната валута при нива около 1.3000.

Доларът и еврото поскъпнаха с по 2.9% през последните три месеца, докато за същия период йената е загубила 13% от стойността си и е най-поевтиняващата основна валута.

„Налице са очаквания за по-нататъшни парични стимули в Япония, съчетани с такива за постепенно излизане от същите от страна на Фед, на фона на признаците за възстановяване на щатската икономика“, коментира Кенго Сузуки, валутен анализатор в Mizuho Securities Co. „Инвеститорите са с висок апетит към риск, като в същото време очакват по-нататъшна слабост за йената“, допълва още анализаторът пред Bloomberg.

Японският Nikkei 225 добави 0.9% към стойността си, като през изминалата седмица възстанови загубите си от 2008 г. насам.

По-нататъшно въздействие върху посоката на търговия на еврото е възможно да окажат данните за ръста на Италия, като средните очаквания са за свиване на икономиката с 0.9% през четвъртото тримесечие.

Австралийският долар се понижи след данните, посочили спад на заводските поръчки в Китай, който е най-големият търговски партньор на Австралия. Забавяне е отчело и индустриалното производство, регистрирало ръст от 9.9% през първите два месеца на годината, на фона на 10.6% през предходния период.

Петролът стартира седмицата с понижения след ръста си от края на миналата седмица. Щатският суров петрол загуби 0.4% от стойността си след данни за повишаване в производството от страна на Саудитска Арабия.