Един от най-големите автомобилни производители в света Volkswagen ще изтегли редица свои автомобили от Китай заради проблеми със скоростната кутия. В основата на това решение са критиките, които автомобилостроителят понесе в китайските медии, предаде Reuters.

Журналистическо разследване установи, че автоматичната скоростна кутия, която компанията произвежда, остава сериозен проблем за немския производител в течение на много години. Заради нейните конструктивни особености колата може произволно да ускорява или намалява скоростта по време на движение, съобщи китайското телевизионно шоу „3.15“ за защита на правата на потребителите.

Прицел на разследването на предаването, което има огромно влияние в страната, станаха още американската корпорация Apple и нейната китайска практиката на следпродажбено обслужване. Шоуто е излъчвало също така репортажи срещу McDonald's и Carrefour за нарушения на стандартите за качеството и безопасността на храните.

От своя страна Volkswagen планира да разшири производството си в Китай от 2.6 на 4 милиона коли до 2018 г. Компанията обяви плановете си да изгради в Китай седем завода.