Продължаващият спад на лихвите по депозитите е причината все повече вложители да се замислят за бъдещото на спестяванията си. Какви алтернативи имаме днес?

Широко популярните в развитите държави взаимни фондове се предлагат от доста години и у нас.

По данни на Българска народна банка всяко физическо и/или юридическо лице може да закупи дялове от 410 колективни инвестиционни схеми. От тях чуждестранните са 309 на брой, а българските – 101.

Тук трябва да споменем факта, че само в последната година у нас се предлагат някои от най-добрите фондове в Европа и света. Чрез инвестиционния посредник Карол можем да закупим дялове от Schroder Investment Management, а чрез Societe Generale Експресбанк и Crédit Agricole пък имаме възможността да инвестираме във фондовете на Amundi.

В клоновата мрежа на Уникредит Булбанк от доста години пък вече могат да ни предложат фондовете на Pioneer Investments.

Какви са плюсовете и минусите при инвестиции във взаимни фондове?

Положителните страни на подобни вложения са, че дори и с малки суми можем да отчетем добра доходност, често равняваща се или превъзхождаща получената лихва от депозитите ни. Не трябва да се забравя и факта, че фондовете предлагат инвестиции дори в държави като Китай, т.е. нашите средства ще бъдат инвестирани не само в България, но и в европейски държави, САЩ и др.

Рисковете на инвестициите в колективни инвестиционни схеми са свързани с негативните движения на фондовите борси, т.е. има вероятност да загубите част от средствата ни. Ето защо една от основните препоръки на анализаторите и фонд мениджърите е подобни вложения да се правят с дългосрочен хоризонт – 3, 5 или дори 7 години, като по този начин се избягват колебанията на пазарите.

Директни инвестиции на капиталовите пазари

Ако за вложенията във взаимни фондове не е необходимо да имате особени познания, пък и вашите средства се управляват от професионалисти, тук е доста по-различно. За да вземете инвестиционно решение, ще трябва да прочетете доста книги, анализи и да успеете да вникнете в отчетите на компаниите, попаднали в полезрението ви.

Според пазарните наблюдатели на сегашните нива част от компаниите, участващи в изчислението на основните индикатори, са доста под справедливата им цена. Дори в рамките на няколко дни през настоящата година SOFIX бе най-повишаващият се индикатор в света, но след започването на стачките в страната и оставката на правителството повечето дружества понижиха цените си с около 15-20 на сто.

В случай, че разполагате с по-голяма сума, всеки лицензиран инвестиционнен посредник в страната ще ви предложи и индивидуално управление на средствата, като дори ще имате възможност да определите степента на риск, която да бъде поемана, че дори и секторите, където да се инвестират спестяванията ви.

Имоти и/или земеделска земя

От началото на кризата цените на имотите у нас бележат постоянен спад. Данни на Global Property Guide сочат, че през 2012 г. жилищата в България са поевтинели с 5.42 на сто спрямо 8.67% за 2011 г. Т.е. налице е забавяне на темпа на спад и може би вече е време да се огледаме за привлекателни оферти на пазара.

Не трябва да се забравят и имотите от съдия изпълнител, които в много случай се предлагат на доста актрактивни цени.

Както вече многократно сме споменали, земята е актив, останал почти незасегнат от кризата. Дори напротив – за последните 10 години спад на цените е отчетен единствено през 2009 г., когато те падат от 350 на 300 лв./дка.

Ако през 2003 г. средната цена на земите е била 145 лв./дка, то днес вече е 440 лв./дка., като окрупнените парцели се продават дори за суми над 1000 лв./дка.

Въпреки повишенията, цените у нас остават на доста ниски нива спрямо тези в съседна Румъния, където пък са 3-7 пъти по-евтини от средноевропейските.

Защо земеделските земи няма да поевтиняват?

Златото също може да бъде наша алтернатива. Ценният метал поскъпва неизменно в последните 12 години, но от началото на 2013 г. губи около 10%, като преди около месец от Goldman Sachs дори понижиха прогнозата си от 1810 на 1600 долара за тройунция през 2013 г.

Въпреки това фактът, че на пазара са страни като Китай, Индия, Русия и др., които в голяма част от месеците през 2012 г. увеличиха резервите си, както и очакванията, че Китай може да удвои вложенията си в злато през настоящата година, ни кара да сме положително настроени спрямо цената на актива.

Разбира се, има и други инвестиционни възможности, като може би тази, носеща най-голяма удовлетвореност, е именно собственият бизнес. При него почти всичко зависи от вас, а не от пазарите, където цените се определят на база търсене и предлагане.

Възможности винаги е имало и винаги ще има. Трябва обаче решителност от наша страна да започнем с проучване на други алтернативи за нашите спестявания.

Несигурните времена обаче ни карат да се съмняваме, че въпреки понижението в лихвите, българинът ще предприеме този риск и по този начин и в следващите месеци депозитите ще продължат да се катерят до нови рекордни стойности. И това въпреки спадът на доходността ни.