Земеделската земя е един актив, който не губи своята стойност и със сигурност този, който иска да инвестира в него, ще спечели, коментира в специално интервю за Profit.bg Васил Петков, изпълнителен директор на Агро Финанс АДСИЦ.

Сделките обаче могат да се разделят на два различни сегмента – сделки за покупки на единични и малки парцели и пакетни сделки, където цената на земята е много по-висока. Между тези два сегмента не съществува голям ценови диапазон, но и двата са в посока на покачване.

Тоест този актив не губи своята стойност и ще продължава да поскъпва. Моите очаквания са със сигурност и през тази година да отбележим подобаващи темпове на поскъпване, предвид ситуацията на международните пазари, където се очакват огромни добиви при пшеницата и царевицата. Посоката е повишение, прогнозира Петков.

„Камикадзета“ е термин, използван от колегите от фондовете. Той със сигурност не е най-подходящият, защото едва ли камикадзе ще влезе и ще инвестира пари в земеделска земя в очакване да получи бърза печалба.

По-скоро камикадзетата са дълги – те влизат, инвестират, стремят се да получат печалба от дивиденти и повишаване на стойността на земята. В тази връзка не смятам, че този термин се употребява правилно, обясни експертът.

Не трябва да обвързваме цената на акциите с цената на земята. Инвеститорите при нас инвестират в акции. А активът на фонда е земя. Тоест акциите със земята не са обвързани по никакъв начин, уточни той.

Инвеститорите могат да продадат своите акции, но земята винаги ще остане собственост на фонда. Едно комасиране, окрупняване вдига стойността на земята с 200-300 лева за декар. Смятам, че правим всичко възможно, нашите инвеститори да са удовлетворени.

Всичко е въпрос на мениджмънт, добро координиране, добър екип. Нашият екип почти денонощно договаря аренди. Това е и основната причина за съотношение от порядъка на 95-96% отдаденост на земята, която никой друг фонд няма. Отдавам го на добрия мениджмънт, заяви изпълнителният директор на Агро Финанс.

Освен земеделие, България няма друго бъдеще. Туризмът и енергетиката са нещо отминало. Няма никой по-висок от нивата и по-скъп от хляба, цитира народната мъдрост Петков.

Земеделието е перфектният отрасъл, в който може да се инвестира и съответно там ще бъдат договорени и усвоени много средства и очаквам в програмния период 2014-2020 година той да е приоритет на Европейската комисия, подчерта той.