Някога любимата на инвеститорите и портфолио мениджърите щатска компания Apple е изпаднала в немилост напоследък, като акциите й загубиха над 40% от историческия си връх от септември миналата година.

Сравнителен анализ с подобни на нея технологични компании като Samsung, Intel и Google, сочат, че акциите на Apple се търгуват при по-привлекателни и ниски финансови съотношения.

Нещо повече, акциите на доскоро най-голямата по пазарна капитализация компания в света се търгуват при по-ниски финансови съотношения дори на компании от сектора на хранителната индустрия като Campbell Soup и Heinz.

Двете компании са избрани за сравнение с Apple поради това, че имат горе-долу същата дивидентна доходност, подобно на Apple в момента.

Интересното е, че съотношението цена-печалба на Apple при ниво от 9.8 е наполовина на това на Campbell Soup от 19.54 и повече от два пъти по-ниско от това на Heinz при ниво от 22.16.

В същото време маржинът на печалба на технологичната компания при ниво от 23.9 е над два пъти повече от този на Heinz при ниво от 10.62 и на Campbell Soup при ниво от 8.02.

Тримесечният ръст в печалбата на годишна база при двете потребителски компании е отрицателен в размер на 7.3% за Campbell Soup и 5.3% за Heinz. За сравнение при Apple съотношението, макар и ниско, е положително – 0.1%.

При нива от около 400 долара акциите на Apple са на 43% от върха си. За сравнение акциите на Microsoft в момента са на 50% от върха си през 1999 година.