Азиатските компании често ни смайват с иновативност. Понякога те успяват да печелят от идеи, които са меко казано странни.

Вижте 8 странни бизнес идеи от Азия, които всъщност се развиха до успешни бизнеси:

Ресторант-тоалетна

Да ядеш сладолед във формата на екскремент, докато седиш на тоалетна чиния на публично място? Мислите си, че това е гадно? Не и в Тайван.

Там верига ресторанти, наречени Modern Toilet, набират сила. Столовете им са във формата на тоалетни чинии, масичките са под формата на умивалник, а до тях стоят салфетки в диспенсъри, каквито има в тоалетните.

Веригата е основана през 2004 година от бившия банкер Уанф Зи Уай. Идеята му хрумнала след големия успех на шоколадов сладолед, който той продавал в контейнери във формата на тоалетната чиния. Той вече има 12 ресторанта в Тайван и един в Хонконг.

Впоследствие започва да се сервира и друга храна, освен сладолед. Чиниите са във формата на вана, а напитките идват в чаши-писоари.

В Тайван има и други странни ресторанти - имитиращи болници или затвори.

Въздух в кутия

Мултимилионерът Чен Гуангбаио продава въздух в кутия.

Както знаете, въздухът в големите китайски градове е толкова замърсен, че хората се хващат лесно на идеята да си купят една кутийка с въздух от чисти селски райони.

Гуанбаио, който натрупал парите си в бизнеса с рециклиране, успял да продаде 8 милиона кутийка (на цена 5 юана или 50 цента) само за последните 10 дни на януари. Той дарява парите от продажбите на бедни селски райони в Китай.

Квадратни дини

Фермери в Япония отглеждат дини, които поставят в стъклени квадратни съдове и така, докато расте, динята заема квадратната форма на съда.

Тези дини станаха популярни от 2001 година насам, макар да се отглеждат в Япония от около 30 години.

Те струват 150 - 250 долара за брой, а обикновените кръгли дини струват около 30 долара.

Панамската компания Panama Fruit Producer първа се сети да изнася такива дини за САЩ, където те се продават за около 75 долара/брой.

9gag.com

Четирима приятели от Хонконг създали сайта, с идеята хора да си споделят смешни картинки.

Сайтът тръгва през 2008 година и става световен хит.

Има над 1.5 милиона последователи в Twitter. Той е един от най-бързо разрастващите се в света.

Има 70 милиона уникални посетители и над 1 милиард импресии на месец. 12% от трафика идва от САЩ.

Кафето, минала през стомаха на невестулка

Едно от най-скъпите кафета в света е Kopi Luwak.

Известно е с това, че зърната минават по естествен начин през храносмилателната система на вид местна невестулка.

Една чаша от това кафе струва 20-65 долара. В Amazon.com цената на зърната се продават за 40 долара за 100 грама и около 350 долара за килограм.

Кафето обаче има много имитатори. Във Виетнам почти всеки продавач на кафе твърди, че може да ви продаде такова за по-ниска цена.

Джобен гайгеров брояч

Това е първото устройство, което мери радиацията с помощта на смартфон. Изобретено е от японската организация Radiation Watch през 2011 г.

То се свързва с iPhone или Android телефон. Приложението качва и данните от всеки телефон в карта, на която са публикувани показателите на около 10 000 души.

Устройството се продава в няколко версии на цена между 20 и 70 долара.

Продава се в Amazon и eBay. От компанията заявяват, че до сега са продали около 20 000 броя.

Бельо, което абсорбира миризма

Австралиецът Гилбърт Хюн е изобретил мъжко бельо, което абсорбира миризма.

Слиповете се продават под марката 4SKINS и струват 25-35 долара. Препоръчват се за спорт. Клиентите са най-вече жени, които купуват бельото за мъжете си, казва Хюн.

Японска компания Seiren също започна да произвежда свои модели бельо „без миризма“. Те казват, че продажбите вървят много добре, особено сред бизнесмени и са започнали да правят тениски и чорапи абсорбиращи миризма.

Прах на покойник в мъниста

В Южна Корея е модерно да се превъръща праха на починали близки в мъниста.

През 2000 година правителството започна кампания, в която насърчава хората да изберат кремацията пред погребенията, за да се пести място. Бе приет закон, според който всеки гроб, направен след 2000 година, трябва да бъде премахнат след 60 години.

От тогава станаха много популярни компании, които предлагат да слагат прах на покойници в различни предмети, и дори да се правят мъниста за огърлици от прах на покойници.

Мънистата струват около 900 долара. Много будистки храмове са си купили машини, които ги правят. Процедурата трае 90 минути.