Между 12 и 30 лв. за нощувка на човек са готови да плащат българите, които искат активна лятна почивка, но не на морето. Това съобщава „Монитор”, който се позова на Витан Иванов, шеф на Софийски туристически район. По думите му почти 50:50 са разделени нашенците, които се насочват към планинските курорти, защото търсят нещо различно от морето и тези, които ги избират по финансови причини.

Цената от 30 лв. на легло на планина гарантира истински лукс, включително басейн, СПА инсталация и други екстри. Най-често хората търсят оферти на семейни хотелчета, които са около 24-30 лв. на стая, като вътре могат да се съберат до трима души.

Тези места никога не предлагат all inclusive, но там хората избират предимно национална кухня, чиято цена е с около 30 на сто по-ниска от сходните ястия по морето. Целта е едноседмична ваканция с настаняване и прехрана да струва около 300 лв. за двама души без транспортни разходи.

На най-силно търсене обаче се радват семейните хотели, които предлагат голямо разнообразие от допълнителни занимания, като планински преходи, каране на колело, возене с лодка, разходки до природни и исторически забележителности, както и външен комфорт – шезлонги, заведение.

Според неофициално проучване на хотелиери, ако за седем дни хората са посетили три интересни близки места, прекарали са два дни в пълно мързелуване и един ден по своя програма, били са постоянно доволни от храната, удовлетвореността е над 80%.

Хората, които избират ваканция в планината, търсят на първо място етнографски къщи, на второ - новопостроени със съвременно обзавеждане и интернет, и на трето - приоритет е даден регион заради конкретни занимания, на които ще бъде посветена ваканцията.

Сред проблемите на семейните хотели е тяхната достъпност, обясни още Иванов. Много от тях предлагат условия, сравними с петзвезден хотел на народни цени, но до тях се стига до черни пътища и няма близки изгледи трасетата да бъдат ремонтирани. Това е сред водещите причини средногодишната заетост на такива хотели да е около 20%. Те са пълни най-често през уикенда и за празници, но хората рядко ги избират за пълна ваканция заради лошата инфраструктура.

С най-голямо разнообразие за гостите си са готови къщи в района на Централен Балкан и Родопите, каза Витан Иванов. Там се предлагат дори фотосафарита, риболов, колоездене, АТВ, както и планински водачи за по-интересни преходи. В тези райони се очаква ръст от български туристи с около 15 на сто.

В същото време пореден скок с около 10-15% чакат и СПА хотелите у нас, като най-голям ръст от чуждестранни туристи очакваме от Румъния и Турция. За разлика от българските уикенд туристи, те остават у нас за около 7-10 дни.