Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) гарантира до 196 000 лв. депозити на граждани и фирми в български левове и в чуждестранна валута.

Кои влогове обаче не се гарантират от ФГВБ?

Изключени по закон от гаранция са влоговете на банките и финансовите институции, застрахователите, пенсионните и осигурителните фондове, с изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, инвестиционните посредници и дружества, гаранционните фондове, включително ФГВБ, държавата и държавните институции, и общините.

Не подлежат на гаранция влоговете на акционери в банката с повече от 5 на сто участие, на членове на управителните и контролните органи и одиторите на банката, както и на техните съпрузи и роднини по права и по съребрена линия до втора степен включително.

Изключени са също привилегированите влогове, т.е. влоговете с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на и прилага към вложителите си.

Какво се случва със суми за над 196 000 лв.?

Влоговете за над гореспомената сума са гарантирани в частта си до 196 000 лв. Т.е. ако дадено лице (физическо или юридическо) има депозит за 206 000 лв., то негарантирани са 10 000 лв. от стойността.

Тук трябва да се има предвид, че влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави-членки на Европейския съюз са защитени от съответната система за гарантиране на влоговете в тези държави, където сумата е равна на 100 000 евро и не се гарантират от ФГВБ.

Актуални данни от БНБ:

Към 31 март в търговските банки има 7995 влога за суми над 200 000 лв. Година по-рано бройката им бе 6179, а към 31 март 2011 г. те са 5026.

Тези депозити са гарантирани до 196 000 лв., но в случайте, когато са договорени индивидуални условия (за по-добри лихви), те не се гарантират от фонда.

Какво е решението в случай, че имаме на влог повече от 196 000 лв.?

Най-добрият вариант е да разпределим парите в повече от една банка, като по този начин ще предпазим парите си при евентуалното отнемане на лиценза на една от тях.