Женският пазар ще стане конкуренция на моловете и ще се опита да възроди старата позабравена традиция на разходки по търговските улици в града, която е съпъствала всекидневието на столичани от десетилетия. През последните години тя бе заменена от съботно-неделни турове из шопинг центровете. Това предвижда планът за реконструкцията на най-старото и голямо тържище, което се намира в центъра на града. Всеки ден според различни данни между 15 000 и 40 000 души пазаруват от сергиите и павилионите там.

Идеята за обновяване на пространството на пазара е от над 10 г., но съвсем скоро реализацията ще започне. Анкети показват, че 38% от клиентите и търговците на пазара са недоволни от хигиената, а 35% - от лошите условия за търговия (виж репортажа вдясно). Затова и планът предвижда старите и неугледни павилиони и сергии ще бъдат заменени с нови, модерни и удобни търговски обекти. Местата им ще бъдат съхранени. Планът предвижда част от тържището да бъде освободено от продажбата на плодове и зеленчуци. Тези стоки ще бъдат насочени към пространството на вече ремонтираната преди години част на пазара към бул. "Сливница", съобщава Труд.

Формират се нови площи на пазара, където ще бъдат разположени ресторанти, музей на пазара, кътове с озеленяване и пейки за отдих, обществени тоалетни. Планира се и използване на покривни пространства за два открити амфитеатъра, в които ще се организират летни прожекции, детски празници. Предвижда се да бъде монтирана декоративна, интерактивна кула за информация, както и място за графити. От височината на две кули с асансьори столичани и гости на града ще могат да наблюдават панорама на София.

Улиците ще бъдат ремонтирани с нови настилки, а общото пространство ще бъде модернизирано на принципа от фасада до фасада. Това ще удовлетвори и исканията на живеещите около пазара за подобряване на средата. Кофите за боклук, които сега стоят на тротоарите или направо на пътя на пешеходците, ще бъдат премахнати. Събирането на сметта ще бъде организирано с подземни контейнери.

Автор на проекта е арх. Иво Пантелеев. За изработката на павилионите и декорацията на околното пространство той залага на естествени материали - дърво, стъкло.
Пантелеев увери, че проектът вече е преработен спрямо исканията на търговците (виж вдясно). Броят на търговските обекти дори е увеличен. Ще има 103 магазина с площ от 7-9 кв. м до около 30 кв.м. По-малките - до 10 кв.м, ще обслужват клиентите на гише. Предвидено е и ново покрито пространство от 1000 кв. м.

"Общо местата за търговия ще са над 150, което е повече в сравнение с настоящите, които по данни на управата на пазара са около 120", увери Панталеев.

Част от новите постройки ще са на два етажа, а на второто ниво се предвижда да бъдат организирани занаятчийски работилници и ателиета. Дърветата, които сега съществуват, ще бъдат съхранени. Обособени са и зони за безжичен и безплатен интернет.
По предварителни разчети реконструкцията ще струва около 8 млн. лв., като 80% се осигуряват по европейската програма "Джесика".

Ремонтират и по кварталите

Ремонтите на пазарите в София ударно ще продължат и през тази година, показа проверка на “Труд” в Столичната община.

До есента ще е в ход реконструкция на друг оживен пазар в града - “Красно село”. Проектът предвижда да бъдат сменени масите за търговия и павилионите, които са силно амортизирани.

Проектите вече са съгласувани с търговците, които са одобрили конструкциите. Настилката, върху която са разположени, също ще бъде заменена с нова.
Осветлението ще бъде подменено с икономични LED-лампи= Ще бъде обновен и навесът над сергиите. Част от тях, които сега са разположени от страната на булевард “Гоце Делчев” и при зареждане със стоки предизвикват задръствания, ще бъдат изместени.
Управата на пазара планира и да обособи място за временни базари - коледни, тематични. За целта ще бъдат закупени дървени къщички, в които да се излагат стоките. След приключване на кампанията те ще бъдат вдигани и съхранявани до следваща инициатива.

От общината уверяват, че броят на масите няма да бъде намален, а базисните конкурсни цени на обектите няма да бъдат променени. Ремонтът на тържището ще струва около 200 000 лв., а търговците са доволни, че те няма да поемат тежестта на реновирането с по-високи наеми.

Вече е в ход вторият етап от реконструкцията на пазара “Димитър Петков” от бул. “Тодор Александров” до ул. “Пиротска”. Строителни екипи вече разрушават старите бараки и разчистват терена. Около 60 маси и много нови павилиони ще бъдат подредени след обновяването. Ще бъде запазена и борсата за цветя.Общината се е съобразила с мнението на търговците по проекта за реконструкцията. Местата на търговските обекти дори ще бъдат увеличени и се очаква и други продавачи и производители да поискат да излагат стоката си там.

Частични ремонти ще има и на пазарите “Ситняково” и “Толстой”, както и на този в квартал “Борово”. До 2014 г. се предвижда да бъде обновен основно и пазарът “Иван Вазов”.

200% ръст на печалбата

Печалбата на петте общински дружества, които стопанисват пазарите в София, е близо 3,5 млн. лв. за 2012 г. Това сочат балансовите отчети на фирмите, които се одобряват от общинския съвет.

Сумата е почти същата като през 2011 г., но някои от дружествата извършиха реконструкции на тържищата си през миналата година. Печалбата на пазарите през последните години бележи ръст от около 200% спрямо 2007 г.

Най-голям оборот - близо 4 млн. лв., отчитат пазари “Възраждане”, които стопанисват Женския пазар. Около 1,3 млн. лв. са приходите на “Пазари Запад”.

От общинския съвет обясняват повишаването на приходите с по-сериозния контрол върху работата на ръководствата, тяхната инициативност, както и с конкурсите, които се обявяват за наем на маси, сергии и павилиони.

През 2013 г. бе извършен първият етап от реконструкцията на пазара “Димитър Петков”. Близо 400 000 лв. бяха заделени за модернизация на участъка от бул. “Тодор Александров” до “Алeксандър Стамболийски” и тържището вече има европейски облик. Обновени бяха и пазарите “Ситняково”, “Слатина”, “Подуяне” и “Иван Вазов”.