Днес цената на златото скочи с близо 3% до най-високото си ниво от две седмици и половина, след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, но анализатори все още не са убедени, че металът е подходящ за дългосрочна покупка.

Бернанке подчерта вчера, че монетарната политика на САЩ ще остане "силно акомодационна в обозримо бъдеще", като целта е борба с високата безработица. Коментарите му доведоха до скок в цената на златото, което записа най-голямата си печеливша серия от април насам.

Анализатори обаче смятат, че поскъпването, което покачи цената до 1 298 долара за тройунция днес, не е трайно и може да се очаква още спад в цената.

Според Гари Кларк, анализатор в Roubini Global Economics, поскъпването е предложило добра възможност за продажби, а цената на златото е прекалено нестабилна, за да може инвеститорите да мислят за страгия "купи и задръж" (buy-and-hold).

Крис Уотлинг, главен изпълнителен директор на Longview Economics, е съгласен, че няма достатъчно причини за заемането на дълги позиции при златото, въпреки че цената му падна значително от върховете през 2011 г., когато достигна 1 900 долара за тройунция.

Той предупреждава, че златото може да се окаже балон, който "да се свие напълно" и цената да падне до 300-400 долара за тройунция.

"Трябва със сигурност да си дългосрочен купувач, но кое те прави дългосрочен купувач и на каква цена? Не и на тези нива," казва Уотлинг.

Кларк смята, че цената на златото, която бележи спад от 25% от началото на годината, няма да се стабилизира преди края на 2014 г., тъй като реалните лихвени проценти няма изглед да се нормализират скоро.

Протоколът от последната среща на Федералния комитет за парична политика (FOMC) показа разделение между членовете за това кога да започне ограничението на програмата за изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара месечно.

Около половината от 19-те членове искат това да стана по-скоро, докато други предпочитат Фед да продължи с изкупуването на облигации и през 2014 г.

"Смятам, че инвестиращите в злато трябва да се позиционират за възстановяване на щатската икономика, за края на количественото улесняване и за нормализация на лихвените проценти," казва Кларк.

"Тогава цената на златото ще е паднала до по-трайно ниво. Металът все още играе важна роля като хедж срещу инфлацията, но цената му може да падне още."