Повечето инвеститори са запознати с развиващите се пазари, дори и да нямат позиции на тях. Те са с изключително бурно развитие през последните двадесет години - ръст, до голяма степен съдействал за развитие на икономиките на страните им.

Напоследък развиващите се пазари не се представят особено добре, като изостават зад развитите, което до голяма степен е причина много инвеститори да ги избягват.

Все повече специалисти препоръчват инвеститорите да се насочат към малките развиващи се пазари, известни в инвестиционните среди като frontier markets. Тези пазари, на страни като Виетнам, Казакхстан, Гана, Оман и България, все още не са напълно открити от инвестиционната общност.

В същото време много от тях имат перспективи да влязат в групата на развиващите се пазари.

„Смятам, че тези пазари са във фаза на развитие в която са били развиващите се пазари преди 13 години“, според Джак Аблин от BMO Private Bank.

Концепцията за този род пазари се е появила преди 20 години във Франция, но към днешна дата има много фондове, базирани на представянето им. В зависимост от експозицията към тях обаче, различните фондове се представят различно.

Например индексният фонд iShares MSCI Frontier 100 Markets се е повишил с 15% от началото на годината, докато конкурентният на Guggenheim е отбелязал понижение от 15%.

Специалистите предупреждават, че това са много тънки пазари с ниска ликвидност и често е трудно влизането и излизането на тях. Според много от тях обаче това е „следващото голямо нещо“ във финансовите среди.