Растящата конкуренция между производителите на смартфони е положителна за потребителите и дава резултат в понижаване на цената на този род устройства.

Средната продажна цена на смартфоните по света е била 443 долара само преди две години, като се понижава до 372 долара през тази, според данни на IDC.

От изследователската компания прогнозират по-нататъшно задълбочаване на тренда на поевтиняване на смартфоните, които се очаква през 2017 г. да са със средни цени от 307 долара.

Тази тенденция до голяма степен се предопределя от масовото търсене на евтини модели, особено на развиващите се пазари, откъдето основно се очаква да дойде ръстът в сектора, предвид на все още ниското проникване на тези продукти.

Потребителите на развиващите се пазари гравитират към по-старите 3G модели. Особено популярни са по-евтините смартфони в Индия, където средните цени се очакват да се понижат под 200 долара още до края на тази година.

През изминалата седмица от IDC завишиха прогнозата си за ръст на продажбите на смартфони за годината, като очакват те да превишат 1 милиард броя - повишение от 40% на годишна база.

Основна част от ръста идва от Китай, Индия и останалите развиващи се пазари.