Златото отбеляза най-голямото си понижение от юни вчера преди срещата на Фед през следващата седмица, когато се очаква резервът да стартира ограничаване на стимулите за най-голямата световна икономика.

Благородният метал поевтиня с 3.2% вчера до 1 326.75 долара, като най-ниската цена, до която се понижи, е 1 320.32 долара за унция - ниво, невиждано от 15 август.

От началото на годината златото е поевтиняло с 21% и е на път да отбележи първия си годишен спад от 13 години насам. Това съвпада с прогнозите за ограничаване на паричната политика на Фед.

Цената на благородния метал достигна тримесечен максимум на 28 август заради очакванията за военни действия срещу Сирия. От тогава насам обаче, с намаляване на вероятността за подобни действия, благородният метал загуби близо 100 долара от стойността си.

„Очакваме да има волатилност преди срещата на Фед“, коментира Дейвид Ленъкс, анализатор "Суровини" във Fat Prophets, цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите бягат от златото като проводник на сигурност при евентуални военни действия“, допълва още специалистът.

Златото намира известна подкрепа при 50-дневната си средна величина, която е при ниво от 1 331 долара за унция. Поевтиняването на златото се очаква да инициира засилено търсене на физическия сегмент в развиващите се страни.

За периода между декември 2008 и юни 2011 година златото поскъпна със 70% - в периодаь когато Фед хвърли 2 трилиона долара във финансовата система, купувайки дълг.

Първоначалните молби за помощи за безработица са се понижили през изминалата седмица до най-ниското си ниво от април 2006 година, което повиши спекулациите за ограничаване на стимулите.

Понижение отбелязаха и цените на останалите метали, като среброто загуби 1.3% от стойността си до нива от 21.80 долара за унция с незабавна доставка, след като регистрира най-ниска стойност от 21.658 - ниво, невиждано от 14 август.

Цената на среброто е на път да отбележи спад от 7.6% през тази седмица, което би било най-много от 21 юни насам.

Платината също поевтиня, губейки 0.6% от стойността си до 1 444.6 долара за унция.

Азиатските валути се насочват към най-доброто си седмично представяне от два месеца, водени от индийската рупия.

Индексът, следящ представянето на азиатските валути, се повиши с 0.5% през тази седмица, което е най-много от периода, приключил на 12 юли. Рупията се повиши с 1.9% до 64.035 за долар. Тайландската и филипинската валута поскъпнаха с 1.3%, а малоазийската с 1.2%.